Avrupa Birliği, Apple'ı 'App Store' Konusunda Köşeye Sıkıştırabilir

33
10
9
3
1
Avrupa Komisyonu'ndan Margrethe Vestager'in, Apple'a bir uyarı notu gönderdiği ortaya çıktı. Reuters'in haberine göre Vestager, söz konusu notta App Store dışında uygulama indirememe konusunun gizlilik ve güvenliğe dayandırılmasının bahane olduğunu söyledi.

ABD merkezli teknoloji devi Apple, bir süredir iPhone'lara harici kaynaklardan uygulama yüklenmesine izin vermemesi ile gündemde. Epic Games ile yaşanan Fortnite Mobile krizinin mahkemeye taşınmasıyla başlayan tartışmalar, tarafların kendilerini kıyasıya savunmasıyla bambaşka noktalara gelmiş durumda. Ancak yaşanan son gelişmeler, Avrupa Birliği'nin de bu meseleye dahil olabileceğini gözler önüne seriyor.

Reuters'ta yer alan bir habere göre Avrupa Komisyonu'nun önemli isimlerinden Margrethe Vestager, Apple'a özel bir not gönderdi. Daha önceki dönemlerde özellikle rekabet ile ilgili meselelerde adını duyduğumuz Vestager, gönderdiği notta Apple'ın gizlilik ve güvenliği bahane ederek rekabetin önüne geçmeye çalıştığını düşündüğünü iletti. Bu kritik açıklama, Apple için yeni bir dönemin kapısını arayabilir.

Eğer AB devreye girerse, iPhone'lara harici kaynaklardan uygulama yüklenebilir

iPhone

Margrethe Vestager tarafından Apple'a gönderilen not, Apple için yeni bir krize yol açabilir. Çünkü eğer Avrupa Birliği, bu konuyla ilgili olarak Apple'a yönelik bir soruşturma açar ve şirketi haksız bulursa, Apple'ın iPhone'lara harici kaynaklardan uygulama yüklenmesini mümkün kılmak zorunda bırakabilir. Haliyle Apple'ın da Avrupa pazarını kaybetmemek için bu karara boyun eğmesi gerekecektir.

Apple cephesinde ise durum hala aynı. Şirket yönetimi, iPhone'ların gizlilik ve güvenlik odaklı ürünler olduğunu, harici kaynaklardan yüklenecek uygulamaların kullanıcıyı riske atacağını düşünüyor. Şirket, bu nedenden ötürü de iPhone'lara App Store dışından uygulama yüklemenin hiçbir zaman mümkün olmayacağını dile getiriyor. Elbette bu alanda çok büyük bir para dönüyor. Apple, geliştiricilerin App Store'dan kazandığı paranın yüzde 30'unu komisyon olarak alıyor ve bu da gizlilik ve güvenliğin de önüne geçiyor. Önümüzdeki günler, Apple ile ilgili pek çok şeye gebeymiş gibi görünüyor.

Kaynak : https://www.phonearena.com/news/EU-may-force-apple-monopolyto-allow-app-side-loading-outside-app-store_id133465
33
10
9
3
1
Emoji İle Tepki Ver
33
10
9
3
1