Bilim İnsanları, Temiz Enerji İçin Potansiyel Bir Yol Buldu

54
10
7
3
2
Bilim insanları, petrol kumu (doğal bitüm) ve petrol alanlarından hidrojen (H2) çıkarmayı başardı. Bu da hidrojen ile çalışan araçların şarj edilmesinde ve elektrik üretiminde kullanılabilecek yeni ve temiz bir kaynak anlamına geliyor.

Hidrojen, evrende en çok bulunan madde olmasının yanı sıra önemli de bir enerji kaynağıdır. Bu nedenle günümüzde hidrojen yakıtı kullanan otomobiller, otobüsler ve trenler üretiliyor. Bu hidrojenin üretilme süreci ise var olan petrol kumu yataklarında gerçekleştiriliyor. Aynı işlem süreci kullanılarak petrol rezervlerinden de benzin yerine hidrojen üretmek mümkün oluyor. 

Hidrojen üretimindeki esas sorun hidrojeni üretebilmek değil hidrojeni yeterince ucuza mal edebilmek olmuştu. Kanadalı bilim insanları, bu konuda büyük ilerleme kaydetmeyi sağlayan bir keşfe imza attı. 

hidrojen-atomu

Venezuela ve Kanada’da bulunan hem aktif hem de şu anda kullanım dışı olan petrol yatakları, çok ciddi miktarda petrol barındırıyor. Araştırmacılar, bu bölgeye oksijen basıldığında bölgedeki sıcaklığın arttığını ve H2’leri serbest bıraktığını ortaya çıkardı. Bu hidrojeni daha sonra diğer gazlardan ayırmak ve filtrelemek mümkün oluyor. 

Çalışmayı ticarileştiren Proton Teknoloji CEO’su Grant Strem, bu çalışma sayesinde karbon salınımı yapmadan hidrojen elde edilebildiğini söyledi. Böylece hidrojen yakıt fiyatları, benzin fiyatlarının çok altına inecek. Elde edilen hidrojenin %5’lik kısmıyla da oksijen üretim tesisleri çalıştırılacak, böylece sistem tükettiği oksijeni de yerine koymuş olacak. 

Strem ayrıca bu yöntemin üretim maliyetlerini de çok daha aşağı çekeceğini söylüyor. Bunun sebebini de hidrojeni ayırmanın petrolü işlemekten çok daha kolay olması olarak gösteriyor. 

Bu yeni teknolojiyi, Calgary Üniversitesi ve Proton Teknoloji arasında imzalanan anlaşma uyarınca Ian Gates ve Jacky Wang tamamladı. Teknolojinin nasıl performans sergileyeceğini görmek için ise daha geniş kapsamlı çalışmalar gerekiyor. Yine de geldiğimiz nokta oldukça umut verici.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-08-scientists-hydrogen-gas-oil-bitumen.html
54
10
7
3
2
Emoji İle Tepki Ver
54
10
7
3
2