Bilim İnsanlarından Çok Sert “Toprağı Sömürmeyi Bırakın” Uyarısı

33
2
2
1
0
İnsanlığın yegane yuvası Dünya. Fakat teknoloji ve endüstriye verdiğimiz önem, Dünya'nın zarara uğramasıyla sonuçlanıyor. Bilim insanları, tüm bu zararlara karşı tavırlarını sertleştirmeye başlamış durumdalar.

İnsanlık olarak gezegenimizi hor kullanma konusunda üstümüze yok. İsviçre’de bir araya gelen bilim insanları, insanların verdiği zararlar nedeniyle toprak kalitesinin düştüğünü, çöllerin yayıldığını, ormanların azaldığını, vahşi yaşamın yerinden yurdundan edildiğini ve turbalıkların yok olduğunu belirtti. 

Bu faaliyetler nedeniyle, normalde karbonu depolaması gereken toprak, karbon salınımına sebep olmaya başladı. Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’ne (IPCC) katılacak olan uzmanlar ve politikacılar, toprağın sömürüsüne son verilmesi gerektiğini duyuracaklar. 

İşlenmemiş toprakların üzerinde yer alan bitkiler, karbondioksit gazını tüketiyor. Karbondioksit ise küresel ısınmanın en önemli etmenlerinden biri. Böylece bitkiler, küresel ısınma ile başa çıkmada yardımcı oluyor. 

kazdağları-maden-arama

Açıklanacak olan raporda, çiftçilik ve kerestecilik yapma yöntemlerinin karbondioksit salınımını arttırdığı yer alacak. Raporda ayrıca kırmızı et tüketiminin etkileri de yer alacak. Zor kararlar almamız gerektiğinin vurgulanacağı raporda, toprak kulanan biyoyakıt üretimi, plastik ve lif üretimi için gerekli bitkilerin yetiştirilmesi, kerestecilik, kağıt sektörü, gıda üretim alanlarının açılması gibi alanlara dair bilgiler de paylaşılacak.

Rapor, özünde toprağın karbondioksit salınımı için mi depolanması için mi kullanılacağı ikilemini tartışmaya açarken, IPCC’nin bugüne kadar yaptığı en sert açıklama olacak. 

palm-yağı-üretimi

Toprak kullanımı, üretim şekilleri ve ihtiyaç duyulan üretim miktarı değiştikçe değişmek zorunda olsa da çoğu çiftçi, bu tür bir değişiklik yapmaya hevesli değil. Artan gıda ihtiyacı da bu konuda bir başka açmazı oluşturuyor: İnsanları mı besleyeceğiz yoksa toprağı mı koruyacağız? Genelde kısa vadede daha kolay ve kazançlı olan ilk seçenek tercih ediliyor. 

Bilim insanları, yapmamız gereken çok iş olduğunu ve bu büyük sorunun karmaşık bir çözümü olduğunu kabul ediyor. Bilim insanları, bir de yapmamız gerekenler listesi yayınladı. Liste şu şekilde: 

  • Ormanlık bölgeleri korumak, özellikle de tropik bölgelerde
  • Daha fazla sebze ve daha az et içeren beslenme tarzına geçmek
  • Turbalık alanları korumak ve mümkün olduğunca eski hallerine döndürmek
  • Biyoyakıt üretimini azaltmak
  • Ekinlerin ağaçlarla bir arada olduğu tarımsal ormancılık (agroforesti) yapmak
  • Ekin çeşitlerini çoğaltmak

Çözüm yöntemleri konusunda da çeşitli tartışmalar sürüyor. Bazı kişiler, dar alanda yoğun üretim yanlısı iken bazı uzmanlar da geniş alanda daha doğa ve toprak dostu tarımdan yana oluyor. Her durumda en çok etkilenecek olanlar ise fakir çiftçiler olacak. 

Ayrıca siyasetçilerin fosil yakıtlara karşı daha etkili ve kararlı bir mücadele vermesi de gerekiyor.

Kaynak : https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-49245804
33
2
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
33
2
2
1
0