Bir Adam, Yüzerken Kaptığı Beyin Yiyen Bakteri Yüzünden Öldü

107
23
4
1
1
Bir adam, gölde yüzdükten sonra beyin hasarına sebep olan bir amip türü olan Naegleria fowleri kaptı. Talihsiz adam kurtarılamayarak hayata gözlerini yumdu.

ABD’de Kuzey Carolina’da yaşayan bir adam, bölgede bulunan bir göle yüzmeye gittikten sonra, beyin yiyen amip olarak bilinen tek hücreli canlı Naegleria fowleri kaptı. Adam, bu nedenle kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. 

59 yaşındaki Eddie Gray, 12 Temmuz’da Fantasy Lake Water Park’a yüzmeye gittikten sonra Kuzey Carolina Sağlık Bakanlığı ve İnsani Hizmetler hastanesine başvurdu. Adama Naegleria fowleri bulaştığı tespit edildi. 

beyin yiyen amip

Bu amip (tek hücreli bir canlı türü), genel olarak beyin yiyen bakteri olarak biliniyor. İstatistiklere göre 1962 ile 2018 arasında ABD’de bu amip yüzünden sağlık sorunu yaşayan 145 kişi kaydedildi. Bu kişilerden yalnızca 4’ü hayatta kalmayı başardı. 

Bu amip türü genel olarak ılık ve tatlı sularda karşımıza çıkıyor. ABD’deki vakaların önemli kısmı, Florida ve Texas’ta ortaya çıktı. Bu vakalar genel olarak çok sık görülmüyor. 

Eyaleti temsil eden avukat Justin Plummer, “Bay Gray’in ölümü trajik ve zamansızdı. Aile şu anda yaşadıkları zor zamanlar nedeniyle mahremiyet ve saygı görmek istiyor.” dedi. Ölümünde yapılan açıklamalara göre Eddie Gray, kayak, kamp, avcılık, balıkçılık ve NASCAR ile ilgilenen bir vatandaş idi. 

Kuzey Carolina eyalet epidemiyologu Zack Moore, adamın ailesine ve sevdiklerine başsağlığı dilerken, insanların bu riske karşı tetikte olması için uyarılarda bulundu. Eyaletin sağlık departmanına göre Naegleria, yutulması halinde bir zarar vermiyor ancak burundan girmesi durumunda tehlikeli olabiliyor. Bu da genelde dalış, su kayağı gibi su aktivitelerinde yaşanıyor. 

tatlı su amipi

Hastalıktan genel olarak çocukların ve gençlerin etkilendiği, kurbanların da %75’ten fazlasının erkek olduğu belirtiliyor. Hastalığın ilk belirtileri arasında baş ağrısı, bulantı ve kusma yer alıyor. Bu hastalıklar hızla ilerliyor ve teşhisi zorlaştırıyor. Hastalık bulaşan kişiler 1 ya da 2 hafta içerisinde vefat ediyor. 

Bu amip, burun yoluyla vücuda girdiğinde beyine yerleşiyor. Daha sonra da beyin dokusunu yemeye başlıyor. 

Enfeksiyonu önlemek için, tatlı sularda yüzen ve su sporları yapanların burunlarına su kaçmasını önlemek için önlem alması gerekiyor.

Kaynak : https://www.nytimes.com/2019/07/25/us/brain-eating-amoeba-death.html
107
23
4
1
1
Emoji İle Tepki Ver
107
23
4
1
1