Bir Çita Kadar Hızlı Yön Değiştirebilen Robot Böcek [Video]

5
2
2
0
0
Bilim insanları, oldukça hızlı bir şekilde hareket ederken bir o kadar da seri bir şekilde yön değiştiren bir mini robot ürettiler. Özel bir bacak tasarımı kullanarak amaçlarına ulaşan bilim insanları, çita kadar hızlı bir şekilde yön değiştiren robotun önemli olduğunu düşünüyorlar.

California Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bir grup bilim insanı, bugüne kadar görülmemiş çeviklikte bir mini robot tasarlamayı başardılar. Boyutu, ortalama bir böcekten biraz daha büyük olan robot, sahip olduğu özel bacak tasarımı ile bir çita kadar seri bir şekilde yön değiştirebiliyor. 

Geliştirilen robotun bir numaralı ismi olan Liwei Lin, bu robotla ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Robotu ilk tasarladıklarında kafasına göre hareket ettiğini ve kontrolü sağlayamadıklarını ifade eden bilim insanı, 2019 yılında tasarladıkları özel bir tabakayı geliştirip, bacak olarak kullanarak tüm sorunların üstesinden gelmeyi başardıklarını ifade ediyor. Bu tabaka, üzerine alternatif akım uygulandığı zaman çok hızlı bir şekilde bükülme hareketi yapıyor. Bu da robot böceğin hem çok hızlı hem de çok çevik bir şekilde hareket etmesini sağlıyor.

Özel bacak tasarımına sahip olan robot, parkurları son derece hızlı bir şekilde tamamlayabiliyor

Robot Böcek

Robot böceğin nasıl bu kadar hızlı bir şekilde hareket ettiğini ve nasıl bir çita gibi seri bir şekilde yön değiştirdiğini anlatırken, bu durumu statik elektrik yüküne benzetiyorlar. Nasıl ki elektrikle yüklenmiş olan bir balon saçınızı hızlıca çekiyor, işte bu özel tasarım bacak yapısı da tam olarak böyle çalışıyor. Uzmanlar, tasarladıkları robotun ikinci bir versiyonunun hareket potansiyelinin bir hamam böceği ile neredeyse aynı olduğunu belirtiyorlar.

Liwei Lin, bir robot teknolojisi geliştirirken bu teknolojinin büyük yapılara kolaylıkla entegre edilebileceğini söylüyor. Sektördeki asıl zorluğun çok küçük bir yapıyı işlevsel hale getirmek olduğunu belirten bilim insanı, geliştirdikleri robot böcekle bu zorluğun da üstesinden gelmiş olduklarını, bunun mutluluğunu yaşadıklarını ifade ediyor. 

Robotun hareket yeteneğini gösteren video

5
2
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
2
2
0
0