Fransa da Hükümet Çalışanlarına TikTok'u Yasaklayan Ülkeler Arasına Girdi (Twitter ve Netflix de Var)

17
4
3
2
0
Son günlerde kullanıcı verilerinin kullanımı nedeniyle farklı ülkelerden yasak yiyen TikTok'a bir darbe de Fransa hükümetinden geldi.

Dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından olan TikTok, kullanıcı verilerinin Çin’e aktarıldığı iddiaları nedeniyle yasaklarla karşı karşıyaydı. ABD, Kanada, Yeni Zelanda ve Avrupa Birliği’nden yetkililer, bu nedenden dolayı hükümet çalışanlarının TikTok kullanmalarını yasaklamıştı.

Bugün gelen bilgilere göreyse Fransa da TikTok'un hükümet çalışanlarının telefonlarından yasaklanması için harekete geçti.

Siber güvenlik risklerine karşı önlem alındığı söyleniyor

TikTok Fransa yasağı

Fransa hükümeti tarafından alınan karara göre hükümet çalışanlarının iş telefonları üzerinden TikTok'a girişleri yasaklandı. Ancak gelen bilgiler gösteriyor ki hükümetin kararından etkilenen tek uygulama TikTok olmadı.  Netflix, Twitter ve hatta Candy Crush gibi eğlence amaçlı uygulamaların da yasaklılar listesine girdiği belirtiliyor. Yasaklanan uygulamaların tam bir listesi paylaşılmazken gerekçe ise siber güvenlik riskleri olarak gösteriliyor.

Fransa hükümetinin kararı doğrudan TikTok'a ve Çin'e yönelik bir karar olarak lanse edilmedi; bunun yerine 'eğlence amaçlı uygulamaların hassas bilgileri riske atma ihtimaline yönelik atılmış genel bir adım olduğu söylendi. Yasak, çalışanların şahsi telefonlarını kapsamıyor. 

Ayrıca iletişim süreçlerini yürüten ekipler için bazı istisnalar olacağı da söylendi. Yani resmi kanalların sosyal medya hesaplarını yöneten kişilerin kullandığı telefonlardan bu uygulamalara erişim olacak.

Neler olmuştu?

Yeni Zelanda da akıma dahil olup TikTok'a yasak getirmişti;

Geçtiğimiz günlerde Yeni Zelanda meclisinde alınan kararda parlamento üyeleri başta olmak devlet dairelerinde çalışan memurların ve hükümet yetkililerinin tamamının kişisel telefonlarında ve kurumlara ait telefonlarda TikTok uygulaması yasaklandı. Yasağın sebebiyse tıpkı diğer ülkelerde olduğu gibi Çinli sosyal medya platformunun kullanıcılardan aşırı miktarda veri toplaması ve bu cihazların siber saldırılara ve veri toplama olaylarına karşı savunmasız görülmesi.

Bugün yürürlüğe giren ve hemen uygulanmaya başlayacak. Hükümete, bakanlıklara ve bakanlara ait TikTok hesaplarını yöneten sosyal medya sorumlularıysa bu yasaktan muaf olacak. Ancak sosyal medya sorumluları bu hesapları sadece belirli cihazlarda kullanabilecek ve cihazlarda TikTok dışında başka bir uygulama bulunmayacak.

TikTok, Birleşik Krallık'taki resmi telefonlarda yasaklanmıştı

Geçtiğimiz gün kabineden Oliver Dowden tarafından yapılan açıklamalara göre Birleşik Krallık, hükümet telefonlarında TikTok'un kullanımını yasakladı. Karar, Birleşik Krallık hükümetinin siber saldırılara ve tehditlere karşı korumaya yönelik kurumu GCHQ’nun bir bölümü olan Ulusal Siber Güvenlik Merkezi’nin kasım ayında uygulamaya yönelik başlattığı incelemelerinin ardından geldi. Dowden, yasağın hükümet cihazlarıyla ilgili risklere dayandığını ifade etti.

Buna ek olarak yasağın hemen yürürlüğe gireceğini aktarılmıştı. Kararın, bakanların ve memurların iş telefonlarını kapsayacağı; ancak kişisel telefonlarında geçerli olmayacağı da açıklamalar arasında yer aldı. Birleşik Krallık’ta en az iki kabine üyesinin TikTok’u kullandığını ekleyelim. Bunlar, Bilim ve Teknoloji Bakanı Michelle Donelan ve Enerji Bakanı Grant Shapps.

Hükümete göre TikTok'un cihazda depolanan kullanıcı verilerine erişim istemesi bu yasağı haklı çıkarıyor

Kabine, TikTok'un kullanıcılarından cihazda depolanan veriler için izin vermesini istediğini, bu şekilde de verilerin şirket tarafından toplandığı ve depolanabildiğini ifade etti. Ayrıca, buna izin verilmesiyle Çin merkezli şirketin kişiler, konum da dahil geniş çapta verilere erişebildiği aktarıldı. Dowden da TikTok'un bu uygulamasının yasağı haklı çıkardığını ekledi.

Yasak, Başbakan Rishi Sunak'ın  geçtiğimiz pazartesi günü ülkenin güvenliğini korumak için gerekli ne adım varsa atacaklarını ve.müttefiklerinin neler yaptığını takip ettiklerini söylemesinin ardından geldi.

Bu hamlenin, ülkenin TikTok konusundaki son zamanlardaki pozisyonuna biraz ters düştüğünü eklemek gerek. GCHQ patronu Jeremy Fleming, ekim ayında gençleri TikTok kullanmaya teşvik edeceklerini belirtmişti. Ayrıca onların, kişisel verilerin kullanımları hakkında bilgi edinmelerini de sağlayacaklarını aktarmıştı.

Kararın ardından bir TikTok sözcüsü, Birleşik Krallık’taki resmi telefonlara bu yasağın gelmesinin onları ‘hayal kırıklığına uğrayacağını’ belirtti. Devamında ise diğer yasaklara da değinerek bu kararların yersiz korkulara dayandığını; ancak endişeleri gidermek için hükümetlerle birlikte çalışmaya kararlı olduklarını ifade etti.

TikTok’un ByteDance’ten ayrılıp bağımsız bir şirket olabileceği iddia ediliyor

Öte yandan bugün çıkan iddialar, TikTok’un yasakların ardından yeni bir hamle yapabileceğini ortaya koydu. Henüz gerçek olup olmadığı bilinmeyen bu iddiaya göre TikTok, baskılardan kurtulmak için çatı şirketi ByteDance’ten ayrılabilir. İddianın detaylarına aşağıdaki içeriğimizden ulaşabilirsiniz.  

Kaynak : https://www.theguardian.com/technology/2023/mar/16/uk-bans-tiktok-from-government-mobile-phones
17
4
3
2
0
Emoji İle Tepki Ver
17
4
3
2
0