Canlı Gibi Davranan Robotlar Yakında Gerçek Olacak

9
2
0
0
0
Canlılar gibi karar verebilen, çevrelerine uyum sağlayabilen ve öğrenebilen robotların gerçek olması için önemli bir ilerleme kaydedildi. Araştırmacılar, robotik materyallere hesaplama özelliği işlemenin yeni bir yolunu buldu.

Canlılar, makinelerin kolay kolay taklit edemeyeceği bazı yeteneklere sahip. Bu yeteneklerin başında veri toplama ve işleme yeteneğimiz geliyor. İnsanlar olarak dış etmenlere çok daha hızlı şekilde reaksiyon verebiliyor, bilinçli ya da bilinçsiz şekilde büyük miktarda veriyi toplayıp o veriyi değerlendirebiliyoruz. 

Bristol Üniversitesi’nden araştırmacılar, hesaplamaları robotik materyallerin içine gömerek robotların karar verme, çevreye adapte olma ve öğrenme yeteneklerini geliştirmeyi başardı. Bu çalışma pek çok alanda robotların kullanılabilmesini sağlayacak. 

canlı-benzeri-robot

Şu ana kadar yapılan çalışmalarda, öğrenilen davranışların yapısı ve sayısı belli bir noktayı geçmiyordu. Biyolojiden ilham alan araştırmacılar, Yumuşak Madde Bilgisayarları (CMS) ile dolaşım sistemini ve hormon salınımına benzer bir sistemi oluşturmayı amaçladılar. 

Bristol Mühendislik Fakültesinden, Profesör Jonathan Rossiter’e bağlı bir ekip, üç yumuşak robot arasında veri iletimini sağlamayı başardı. Konuyla ilgili olarak yayımlanan makalede, iletken akışkan reseptörleri (CFR) sayesinde SMC’lerin ve gelecek nesil robotların çok daha iyi veri toplayıp işleyebileceği ortaya çıktı. Aşağıdaki diyagramda bu yapı sayesinde canlı bir hayvanın benzerinin nasıl yapılabileceği açıklanıyor.

canlı-benzeri-robot-gecko

Bu keşifler ile birlikte çevre kontrolü, kirlilikle mücadele, ilaç tedavisi, protezler, giyilebilir biyosensörlü teknolojiler ve kendini iyileştirebilen materyaller elde edilebilecek.

Araştırma, Science Robotics dergisinde yayımlandı.

Kaynak : https://techxplore.com/news/2019-08-life-like-robots-reality.html
9
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
9
2
0
0
0