El Yazısı ile Not Tutmanın Dil Öğrenme Süreci Üzerindeki Etkisini Gösteren Araştırma

29
2
2
2
0
Yeni bir araştırma, kağıt kalem ile yazarak çalışmanın dil öğrenme üzerindeki etkisini ortaya çıkardı. Klavye ya da ekran üzerinde yapılan çalışmalara kıyasla kağıt kalem ile öğrenme, çok daha hızlı ve etkili.

Not almak ya da ders çalışmak için kağıt ve kalem kullanma alışkanlığı giderek kaybolurken, söz konusu bir şeyler öğrenmek olduğunda yazı yazmayı bırakmamamız gerektiğini gösteren bir araştırma gerçekleştirildi.

42 kişi üzerinde gerçekleştirilen araştırmada, gönüllülere Arap alfabesini sıfırdan öğrenmeleri görevi verildi. Bir gruptaki gönüllüler kağıt ve kalem ile öğrenmeye çalışırken bir grup klavyede yazarak, bir diğer grup ise video izleyerek yeni bir dil ve alfabe öğrenmeye başladı. Sonuçlar ise kağıt ve kalem ile yazarak çalışmanın yalnızca öğrenmeyi değil, aynı zamanda uygulama süreçlerini de hızlandırdığını ortaya koydu.

Yazma grubu, daha kısa sürede daha kolay öğrendi:

Araştırmayı yürüten ekip, el yazısının yalnızca 'daha güzel yazmak' ile ilgili bir alıştırma aktivitesi olmadığını, burada esas noktanın el yazısının heceleme, okuma, öğrenme ve uygulama süreçlerini hızlandırması olduğunu söylüyor. Çalışmalar, el yazısının anlama sürecini de hızlandırdığını ortaya koyuyor.

Ayrıca çalışma bunun yalnızca yeni bir dil öğrenmekle sınırlı olmadığını, el yazısının eğitimin her alanı için benzer bir etkisinin olduğu ifade ediliyor. 42 kişilik bu deneyin görece küçük bir grupta ve yetişkinler üzerinde gerçekleştirilmiş olmasına rağmen, araştırma ekibi çalışmanın çocuklar için de geçerli sonuçlar ortaya koyduğunu söylüyor.

Psychological Science dergisinde yayınlanan araştırmanın yazarlarından biri olan Johns Hopkins Üniversitesi'nden bilim insanı Brenda Rapp, el yazısının anlama ve öğrenme üzerindeki faydalarını vurgularken ebeveynlerin ve eğitmenlerin 'çocukların el yazısıyla zaman kaybettiği' düşüncesinde olmamaları gerektiği ifade ediliyor.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/handwriting-is-better-than-typing-when-learning-to-read-study-finds
29
2
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
29
2
2
2
0