Şifre Belirleme Konusunda Ne Kadar Üşengeç Olduğumuzu Gösteren Araştırma

34
5
2
2
0
İnternet kullanıcılarının farklı platformlarda ne tür şifreler belirlediğini ortaya koyan bir araştırma, şifre konusunda ne kadar üşengeç olup kişisel verilerimizi kolayca tehlikeye attığımızı ortaya koyuyor. İstatistiklerden yola çıkarak bir rehber yayınlayan Panda Security, güçlü şifre belirlemenin yollarını paylaştı.

Kişisel bilgilerimizi korumak için, vaktimizin çoğunu harcadığımız internette gezinirken son derece dikkatli olmak gerekiyor. Kim benim bilgilerimi ne yapsın diye düşünsek bile her gün bir başka veri hırsızlığı haberi ile karşı karşı kalıyoruz ve bu yüzden en basit sosyal medya hesapları için belirlediğimiz şifreler bile büyük önem arz ediyor.

Bugüne kadar konuyla ilgili uzman herkes, internette kullanılan şifrelerin eşsiz ve zor olması gerektiği konusunda binlerce kez uyarıda bulunmuştur. Ne yazık ki üşengeçliğimizden dolayı akılda kalması daha basit şifreler belirleyerek verilerimizi riske atmaya devam ediyoruz. ABD'de yapılan bir araştırma, tam olarak bu üşengeçliğin ne kadar ciddi boyutlara ulaştığını kanıtlıyor ve kullanıcıların hangi türde şifre belirlediklerini gözler önüne seriyor.

ABD'de binlerce insan şifre olarak "password" (şifre) kelimesini kullanıyor

şifre

Yapılan araştırmalara göre Amerika'da yaşayanların %66'sı, farklı hesaplar için aynı şifreleri kullanmaya devam ediyor. Bu da bir kez öğrenilen bir şifrenin doğrudan diğer hesaplara da erişim sağlaması anlamına geldiği için büyük tehlike arz ediyor. Aynı zamanda insanların şifre için sadece "password" gibi son derece basit ve tahmin edilebilir şifreler belirlemesi de bu tehlikeyi daha da güçlendiriyor.

Açıklanan bilgilerde en dikkat çeken detaylardan birisi de ABD'de yaşayan insanlardan sadece %37'sinin iki faktörlü doğrulama sistemini kullanması. Uzmanlar, herhangi bir veri hırsızlığını önceden tespit edebilmek adına iki faktörlü doğrulama sisteminin mutlaka kullanılması gerektiğini söylüyor.

Antivirüs yazılım şirketi Panda Security, istatistikler ABD'den geliyor olsa da tüm dünyada yaşayanlar için başarılı şifre belirlemenin püf noktalarını paylaştı. 12 haneli şifrenin 6 haneli şifreden tam 62 trilyon daha zor çözülebildiğini belirten şirket için zorlayıcı şifre belirlemenin ilk adımı, iki faktörlü doğrulama sistemi kullanmaktan geçiyor.

Şifre belirlerken yapmanız gerekenler:

şifre

  • Şifreniz için harf, sayı ve özel karakter kullanın
  • En az 12 haneli bir şifre oluşturun
  • Şifrenize rastgele, anlamsız kelimeler ekleyin
  • Şifre yöneticisi uygulaması kullanın
  • Şifre belirledikten sonra her hesap için iki faktörlü doğrulama sistemi kullanın
  • Kullanıcısı olduğunuz sitenin verileri çalınırsa şifrenizi tekrar değiştirin

Şifre belirlerken asla yapmamanız gereken hatalar:

şifre

  • Ne kadar güçlü olursa olsun aynı şifreyi başka bir hesap için kullanmayın
  • 6 haneden daha kısa şifre oluşturmayın
  • Şifrenize kendi hayatınıza dair detaylar ya da popüler film veya şarkılardan sözler eklemeyin
  • Şifrenizi bir yere yazıp ezberlemeye çalışmayın
Kaynak : https://www.digitalinformationworld.com/2021/06/password-statistics-show-dire-state-of.html
34
5
2
2
0
Emoji İle Tepki Ver
34
5
2
2
0