Elektronik Sigara İçen Bir Genç, Şimdi Tıpkı 70 Yaşındaki Birinin Akciğerlerine Sahip

94
53
19
16
14
Elektronik sigaraya bağlı gizemli akciğer hastalığının yankıları sürüyor. Bu hastalıktan sağ olarak kurtulan 18 yaşındaki bir gencin ciğerlerinin 70 yaşındaki bir adamla aynı seviyede olduğu açıklandı.

Hayatımızdaki yeri çok da eski olmayan elektronik sigaralar, son dönemlerde ölümlerle anılmaya başladı. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki gençler arasında yaygın olarak kullanılan elektronik sigaraya bağlı ölümlerin sayısı arttıkça bu durum, dünya genelinde bir gündem yaratmış durumda. İşin belki de en can alıcı noktasıysa fazlasıyla yeni bir ürün olan elektronik sigaraların sağlığımıza etkilerinin tam olarak anlaşılamamış olması. 

Bugüne kadar yapılan açıklamalar, elektronik sigaraların ölümcül yanının likitlerde kullanılan aromalarla ilgili yönündeydi. Hatta ABD yönetimi, bu nedenle elektronik sigaraların aromalarını yasaklamaya hazırlanıyor. Aslına bakacak olursak elektronik sigara likitlerinde dört farklı etken madde bulunuyor. Bunlardan ilki bitkisel gliserin, ikicisi propilen glikol, üçüncüsü aroma ve sonuncusu da sıvı nikotin. Anlaşılan o ki aromalarla ilgili yaşanan sorunlar, elektronik sigara kullanıcılarını ölüme götürüyor.

elektronik sigara

Elektronik sigaranın neden olduğu ölümler genelde 18-25 yaş arasındaki gençleri kapsıyor. Şimdi bahsedeceğimiz 18 yaşındaki Adam Hergenreder de, elektronik sigara yüzünde hastanelik olan, hayatını kaybetmemiş olsa bile akciğerlerinde çok ciddi bir hasar oluşmuş bir genç. 

Okuduğu üniversitenin sayılı güreşçilerinden olan Hergenreder, sigaranın zararlarının farkında olarak elektronik sigara kullanmaya karar vermiş olan milyonlarca kişiden biri. Elektronik sigaranın neden olduğu 'gizemli' akciğer hastalığına yakalanan genç, doktorların yoğun uğraşları sonucunda hayatta kaldı. Ancak doktorların açıklamalarına göre Hergenreder'in akciğerleri, 18 yaşındaki bir kişi için fazlasıyla kötü durumda.

Adam Hergenreder

Doktorların ifadelerine göre Hergenreder'in ciğeri, 70 yaşındaki bir kişinin ciğerleriyle aynı çalışma düzeyine sahip. Başka bir deyişle 18 yaşındaki bu gencin ciğerleri, 70 yaşındaki bir kişinin ciğerleriyle aynı seviyeye gelmiş durumda. 

Resmi kuruluşlar tarafından yapılan açıklamalara göre bu gizemli akciğer hastalığına yakalanan 450 vaka var ve doktorlar bu hastalığı "salgın" olarak niteliyorlar. İlerleyen dönemlerde elektronik sigaralar, hiç olmadıkları kadar konuşulacak gibi görünüyor.

Kaynak : https://www.unilad.co.uk/health/teen-with-vaping-related-illness-told-he-now-has-lungs-like-70-year-old/
94
53
19
16
14
Emoji İle Tepki Ver
94
53
19
16
14