Dişleriniz İçin En İyi Diş Macunu Nasıl Seçilir?

24
8
8
3
0
İyi bir diş sağlığı için dikkat etmeniz gereken en önemli nokta iyi bir diş macunu seçmektir. Sizin için en iyi diş macunu nasıl seçilir sorusunu yanıtladık ve dikkat etmeniz gereken noktaları anlattık.

Ağız ve diş sağlığı, genel vücut sağlığımızı korumak için dikkat etmemiz gereken en önemli noktalardan bir tanesidir. Sıradan bir diş fırçası ve diş macunu kullanmak yeterli olmayabilir. Önceliklerinizi ve sağlık durumunuzu dikkate alarak sizin için en iyi diş macunu seçimini yapmalısınız. En iyi diş macunu seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken bazı önemli noktalar var. 

En iyi diş macunu nasıl seçilir? Bu sorunun tek bir yanıtı yok, hatta herkes için değişen bir konu. Çünkü her insanın ağız ve diş sağlığı konusunda bazı öncelikleri vardır ve bu öncelikleri belirlerken diş hekiminin tavsiyeleri büyük önem taşır. Diş hekiminize danıştıktan sonra sizin için en iyi diş macunu seçimi yaparken dikkat etmeniz gereken bazı önemli püf noktalarını anlattık.

En iyi diş macunu nasıl seçilir?

Florür oranına dikkat edin:

en iyi diş macunu, florür

Bu konuda zaman zaman tartışmalar yaşansa da diş macununda florür bulunmasının diş minesini güçlendirmeye yardımcı olduğu biliniyor. Diş minenizi yıpratan asitlerden korunmak için mutlaka içinde florür olan bir diş macunu kullanmalısınız. Peki, florür oranı kaç olmalı?

Diş macunu üzerinde yazan bilgilerden öğrenebileceğiniz florür oranı, milyonda bin oranında (1/1.000.000) olmalıdır. Florür, diş plaklarının temizlenmesinde büyük rol oynadığı için özellikle şeker hastaları mutlaka içinde doğru oranda florür bulunan diş macunları kullanmalıdırlar. 

Onaylı diş macunları kullanın:

en iyi diş macunu, onaylı

Bir eczaneden alıyor olsanız bile aldığınız diş macununun yetkili kurumlar tarafından onaylandığından emin olun. Ülkemizde satılan diş macunları Sağlık Bakanlığı, Türkiye Sağlık Vakfı, Türk Diş Hekimleri Birliği gibi yetkili kuruluşlar tarafından onaylanıyor. 

Diş macunu kutusu üzerinde yetkili bir kurum tarafında verilmiş bir onay olduğundan emin olmadan bir diş macunu satın almayın. Onaylı olmayan diş macunları, ağız ve diş sağlığınıza yarardan çok zarar getirebilecek maddeler içeriyor olabilir. 

Çocuklara özel diş macunu seçin:

en iyi diş macunu, çocuklara özel

Diş fırçalamak özellikle çocukken öğrenilmesi gereken bir alışkanlıktır. Bu nedenle çocuklarınıza diş fırçalama alışkanlığı kazandırmalısınız ama bunu yaparken sizin kullandığınız değil, çocuklar için özel olarak üretilmiş olan bir macunu kullanmalarına dikkat etmelisiniz. 

Yetişkin diş macunları sodyum lauril sülfat gibi yutulduğu zaman zarar verebilecek maddeler içerirler. Çocukların diş macunu yutma olasılığı daha fazla olduğu için çocuklara özel olarak üretilen diş macunlarında bu tip maddeler kullanılmaz. Ayrıca yetişkinler için üretilen diş macunları daha sert yapıdadırlar ve bu sert yapı çocukların dişlerine zarar verebilir.

Hassas dişler için özel diş macunu kullanın:

en iyi diş macunu, hassas dişler

Elbette, herkesin hassas dişlere özel olarak üretilmiş olan bir diş macunu kullanmasına gerek yok. Ancak diş hekiminiz dişlerinizin hassas olduğunu söylüyorsa mutlaka buna uygun bir diş macunu kullanmalısınız. Eğer dişlerinizde hassasiyet hissediyorsanız hassas dişler için üretilen bir diş macunu almadan önce mutlaka diş hekiminize danışın.

Hassas dişler için üretilmiş olan diş macunları çoğunlukla eczanelerde satılır hatta doktor reçetesi olmadan verilmezler. Diş hekiminiz bu konuda karar verecektir. İlk kullanımda hemen etkisini göremeyebilirsiniz ama uzun dönem kullanım sonucunda dişlerinizdeki hassasiyet seviyesinin azaldığını hissedeceksiniz.

Lekeler için beyazlatıcı etkili diş macunu kullanın:

en iyi diş macunu, beyazlatıcı

Kahve ve çay gibi içecekler uzun dönemde dişlerinizde rahatsız edici lekelere neden olacaktır. Sigara zaten tüm vücudunuzu çürüttüğü gibi dişlerinizi de berbat hale getirir. Böyle durumlarda diş lekelerinden kurtulmak için özel beyazlatıcı etkili diş macunlarını kullanabilirsiniz.

Fakat beyazlatıcı diş macunu kullanmadan önce mutlaka diş hekiminize danışmalısınız. Çünkü bu tip diş macunlarında diş lekelerini kazımak için oldukça sert maddeler kullanılıyor. Lekelerden kurtulayım derken diş minenize zarar vermemek için mutlaka diş hekiminize danışmalısınız.

Tartarlarla mücadele için özel diş macunu kullanın:

en iyi diş macunu, anti tartar

Diş tartarları en sık karşılaşılan ağız ve diş sağlığı problemlerinden bir tanesidir. Önüne geçmek için düzenli diş bakımı öneriliyor ama eğer durum kontrolden çıktıysa diş tartarlarıyla mücadele etmek için özel olarak üretilmiş olan diş macunları kullanmalısınız.

Tartar oluşumunu azaltmak için özel olarak üretilen diş macunlarında pirofosfat denilen bir madde bulunur. Bu madde sayesinde dişlerinizdeki tartar oluşumu azalacak hatta duracaktır. Tartar oluşumu uzun vadede geri dönülmez diş eti hastalıklarına neden olabilir.

Doğal diş macunlarını tercih edin:

en iyi diş macunu, doğal diş macunu

Elbette, yukarıda anlattığımız onca kimyasal maddeden sonra bu öneri biraz ilginç gelebilir ama özel bir rahatsızlığınız yoksa içinde kimyasal bulunan diş macunlarını kullanmak, hasta olmadığınız halde her gün bir dolu ilaç kullanmaya benzer.

Eğer diş hassasiyetiniz, tartar sorununuz, diş lekeleriniz varsa ya da diş hekiminiz farklı bir diş macunu kullanmanızı önerdiyse bileşenlerinde kimyasal bulunan bir diş macunu kullanabilirsiniz. Ancak günlük diş bakımı için içinde kimyasal bulunmayan, doğal malzemelerle üretilmiş diş macunlarını kullanmak ağız ve diş sağlığınız için çok daha iyi olacaktır.

Aroma kalite farkına neden olmuyor:

en iyi diş macunu, aroma

Doğal malzemelerden üretilmiş, yetkili kurumlar tarafından onaylanmış ve diş hekiminizin kullanmanız konusunda hiçbir engel olmadığını söylediği bir diş macunu bulduktan sonra sırada sizin zevkleriniz var. Diş macunları da lezzetli olabilir.

Bir eczaneye ya da süpermarkete gittiğiniz zaman karşınızda onlarca diş macunu seçeneği göreceksiniz. Propolis, misvak, limon, nane hatta çilek aromalı diş macunları arasında en sevdiğinizi seçerek kendinizi diş fırçalama konusunda motive edebilirsiniz. Bu motivasyonu özellikle çocuklarınıza diş fırçalama alışkanlığı kazandırırken mutlaka kullanmalısınız.

Diş macunu dokusuna dikkat edin:

en iyi diş macunu, jel, sıvı, macun

Onlarca diş macunu çeşidinin neredeyse her birinin kendine ait, farklı bir dokusu vardır. Jel ya da sıvı olarak satılan diş macunları da var. Bu noktada hem kendi zevkinize göre hem de kullanım durumuna göre tercih yapmalısınız.

Sıvı diş macunları fırça üzerinde durmadığı için pek önerilmiyor. Macun ve jel kıvamında satılan diş macunları ise fırça üzerinde uzun süre kalarak kolay bir fırçalama deneyimi sunuyor. Diş macunu dokusu aynı zamanda köpürme üzerinde de etkili olduğu için daha çok köpüren ve tüm ağzınıza yayılan bir diş macunu çok daha başarılı bir ağız ve diş temizliği sağlayacaktır.

Ağız kokusunu giderdiğinden emin olun:

en iyi diş macunu, ağız kokusu

Piyasada satılan bazı diş macunları onaylı, lezzetli ve dişlerinizi temizliyor ama toplumu en çok rahatsız eden konulardan biri olan ağız kokusu konusunda pek faydalı olmuyorlar. Bu nedenle diş macunu alırken dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de diş macununun ağız kokusunu gideriyor olmasıdır.

Ağız kokusunu giderme konusunda nane ve mentol aromalarının başarılı olduğu biliniyor. Elbette, yalnızca bu aromaları kullanmak zorunda değilsiniz. Üzerinde nefesinizi tazeleyeceğini taahhüt eden diş macunlarını tercih edin. Birkaç deneme, yanılma sonrasında nefesinizi ferahlatan diş macununa kavuşacaksınız.

Ağız ve diş sağlığı için en önemli etmenlerden biri olan diş macunu seçimi konusunda dikkat etmeniz gereken noktaları anlattık ve en iyi diş macunu nasıl seçilir sorusunu yanıtladık. Diş hekiminize danışmadan diş macunu tercihi yapmayın. Hemen olmasa da bile birkaç deneme sonunda mutlaka sizin için en iyi diş macunu seçimini yapacaksınız. 

24
8
8
3
0
Emoji İle Tepki Ver
24
8
8
3
0