Ev Kedileri İçin "Hep Evde Kalmasın, Biraz da Dışarıda Gezsin" Düşüncesinin Neden Çok Tehlikeli Olduğunu Açıkladık

48
6
6
3
2
Kedinizi 'gidip geliyor zaten, bulur o evin yolunu, biraz hava alsın' diye sokağa salmanız onu canından edebilir. 'Abartma canım, maksimum ne olabilir ki?' diyorsanız, aşağıda yazanları dikkatle okumanızı öneririm.

Ev kedileri, neredeyse 10 bin yıl önce 'ev kedisi' oldular. Ve binlerce yıldır bizimle yaşıyorlar. Üstelik bunu kendi istekleriyle yaptılar ve binlerce yıl içinde 'evcilleşmek' genlerini bile değiştirdi.

Geldiğimiz noktada kedilerimiz bizimle birlikte koltukta uzanıp dinleniyor, oyunlar oynuyor, hatta bizimle iletişim kurmak için geliştirdikleri sesleri kullanıyorlar. Bir de sık sık camdan dışarı bakıyorlar. Kuşları izliyorlar, sokaktan geçenlere bakıyorlar. Onları öyle görünce insan aklıyla olayı romantikleştirip 'Al işte!' diyoruz, 'Dışarı çıkmak, özgürce koşmak istiyor, kapattım eve zavallıyı'....

İnsanın romantikliği kedilerin ölümüne yol açıyor

Bu noktada girişte de tekrar hatırlatıp vurgulamak isterim; kediler evcil hayvanlar ve tam 10 bin yıldır insanlarla yaşıyorlar. Tabii ki 10 bin yıl önce bir akşam üstü hep birlikte evlere girip insanlara 'Biz geldik, artık evciliz' demediler. 

Tarlalarda, bahçelerde takıldılar. Doğayla daha fazla iç içelerdi. Fakat inanır mısınız, insan da öyleydi. Ancak binlerce yıl içinde insanların günlük rutinleri değişince, haliyle kedilerin de değişti. İnsan köy yerini şehir yapıp yollarına araba koyunca, nasıl ki kendisi artık o kadar da doğada vakit geçirmiyorsa, kediler de geçirememeye başladı.

Sokaklar kediler için fazla tehlikeli olunca, biz de 10 bin yıllık arkadaşlarımızı direkt evlerimize almaya başladık. Sonra ise daha büyük bir soru ortaya çıktı: Acaba arada dışarı çıkmalılar mıydı? İşte bu noktada kendimize verdiğimiz ve yukarıda bolca saydığım cevaplar, bizi bu konuya romantik bakar hale getirdi. Pek çok kişi kedilerinin sokağa çıkmasına izin vermeye başladı.

Sokağa çıkmaları hem kediler hem de bizler için büyük risk taşıyor, gelin hepsine yakından bakalım;

()

  • Aşıları tam olsa bile sokağa çıkan bir kedi sokakta kemirgenlerden diğer kedilere kadar pek çok hayvandan hastalık kapabilir. Bu hastalıklar ölümle sonuçlanabilir.
  • Ev kedileri sokaklara ve caddelere sokakta büyümüş kediler kadar hakim değiller ve bu sebeple bir araç altında kalma ya da bir kaza geçirme ihtimalleri çok daha yüksek. 
  • Ev kedilerinin sokak kedileri tarafından dövüldüğü vakalar da veterinerlerin karşısına sık sık çıkıyor. Çünkü ev kedileri kendilerini savunma konusunda yetersiz kalıyorlar. Bu tür durumlar da kedilerin yaralanma, organ kaybı, sakatlanma ve hatta ölüm ile sonuçlanabiliyor.
  • Ev kedileri aynı zamanda köpekler karşısında da sokak kedilerine kıyasla çok daha şanssızlar. Sokakta büyümüş ve köpeklerle sık sık karşılaşan kediler için kaçmanın yolunu bulmak daha kolay olabilir ancak hayatı boyunca bir köpekle hiç karşılaşmamış bir kedi için ne yazık ki bu ölümle sonuçlanacak bir karşılaşma olur.
  • Sokağa çıkan ev kedileri başlarına bir olay gelmesi ya da kaybolması sonucu eve dönemeyebilir. Evden kaçan çoğu kedinin bulunamamasının sebebi de budur.
  • Son olarak da, ev kedilerinin sokaktan getireceği kuduz başta olmak üzere pek çok enfeksiyon ve virüsü insanlara da bulaştırabilir….

'Sokak kedilerine bir şey olmuyor, ev kedilerine mi olacak? Saçma, kedi kedidir!' diyenlere;

Sokak kedilerinin ömrü ortalama 3-5 yıl. Sağlıksız beslenme, enfeksiyonlar, arabalar, kötü insanlar, köpekler… Tüm bu etkenler kedilerin ömürlerinin kısa olmasına neden oluyor. Oysa ki ev kedilerinde bu süre ortalama 15 yıl. 

Sanırım aradaki fark durumu açıklamaya yetmiştir…

Sonuç olarak, aşıları tam olsa da, evin yolu bulsa da, zaten çok uzaklaşmıyorsa da, çok mutlu oluyor gibi görünse de, eğer dostunuzun hayatına değer veriyorsanız, sokağa salmayın.

48
6
6
3
2
Emoji İle Tepki Ver
48
6
6
3
2