Facebook, Mark Zuckerberg'in Sahte Videosunu Instagram'dan Kaldırmayacak

31
4
2
0
0
Zuckerberg'in olduğu iddia edilen bir videonun Instagram'da paylaşılmasıyla birlikte viral hale gelmesi, videoyu paylaşanların ve Facebook yetkililerinin açıklama yapmasına neden oldu. Yapılan açıklamalarda videonun Instagram'dan kaldırılması için kullanıcılar tarafından şikayet edilmesi gerektiği belirtildi.

Sosyal medyada paylaşılan bir içerik gündeme bomba gibi düştü. Genelde skandallarla ön plana çıkan Facebook CEO'su Mark Zuckerberg'in olduğu düşünülen bu video, kısa süre içerisinde yayıldı. Videoya Zuckerberg'in sözleri damga vuruyordu. Zuckerberg "Milyarlarca insanın çalınan verilerini, tüm sırlarını, hayatlarını, geleceklerini tamamen kontrol eden bir adam. Bunu bir saniyeliğine düşünün. Hepsini Spectre'ye borçluyum. Specter bana verileri kontrol eden kişinin, geleceği de kontrol edeceğini gösterdi.” diyordu. Bu ilginç sözler Zuckerberg'den beklenen sözler değildi ve pek çok sosyal medya kullanıcısı bu sözleri bir itiraf olarak kabul etti.

Kısa bir süre sonra bu videonun gerçek olmadığı, yapay zeka teknolojileri kullanılarak bu videonun oluşturulduğu anlaşıldı. İngiltere'de oluşturulan bu videonun amacı bir projeyle ilgili reklam yapmaktı ve amacına da ulaşmıştı. Durum kısa süre içerisinde yayılınca her iki taraf da açıklama yapmak zorunda kaldı.

Videonun oluşturucusu Bill Posters; bu videoyu Canny isimli bir reklam ajansıyla birlikte oluşturduğunu, videonun oluşturulması için 7 dakikalık gerçek bir videonun kullanıldığı ve yapay zeka teknolojileriyle bu videonun önce seslendirildiği sonra da seslendiren kişinin ağız hareketlerinin, videoda bulunan gerçek Zuckerberg'e eklendiği açıkladı. Bunun ilk kez yapılmadığını söyleyen Posters, daha önce Kim Kardashian, Morgan Freeman ve Donald Trump için de benzer çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Facebook yetkilileri tarafından yapılan açıklamalarda ise bu videonun Facebook'un sahip olduğu Instagram'dan silinmeyeceği ifade edildi. Instagram'ın bu konuda diğer sahte videolarda olduğu şekilde işlemlerini sürdüreceği, sadece üçüncü taraf gerçek kullanıcıların bu videoyu sahte olarak şikeyet etmeleri gerektiği belirtildi. Eğer bu video şikayet edilirse Instagram yetkilileri tarafından incelenecek ve incelemelerin ardından Instagram'dan silinecek.

Kaynak : https://thenextweb.com/artificial-intelligence/2019/06/12/facebook-wont-remove-zucks-instagram-deepfake-yet/
31
4
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
31
4
2
0
0