Fareler Şimdi de Deepfake Videolarla Savaşmak İçin Kullanılacak

11
4
3
1
1
Son dönemlerde toplumlar için büyük bir risk ifade eden deepfake videolarla mücadele etmek isteyen bilim insanları, fareleri kullanmaya karar verdiler.

Yapay zeka teknolojilerinin gelişmesinin hem olumlu hem de olumsuz sonuçlarıyla yüzleştiğimiz bir dönemden geçiyoruz. Yapay zeka teknolojisi bir yandan büyük yeniliklere vesile olurken diğer yandan da tehlikeli durumların ortaya çıkmasına neden oluyor.

Yapay zeka teknolojilerinin tehlikeli yanlarından bir tanesi de son dönemlerde popülerleşen "deepfake" videolar. Amaçları çok da masum olmayan bazı uzmanlar tarafından oluşturulan bu videolar, genelde popüler isimlerin sahte videolarını oluşturuyorlar ve bu sahte videolar, gerçeğinden neredeyse ayırt edilemiyor.

deepfake

Yetkililerin ifadelerine göre deepfake videolar toplumlar için büyük bir güvenlik sorunu olarak nitelendiriliyor. Bunun nedeni olarak da oluşturulacak bu videoların yalan haberlerin yayılmasına neden olması gösteriliyor. Şimdiyse uzmanlar, deepfake videoların önüne geçmek için yeni arayışlar içerisindeler.

Amerika Oregon Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları, deepfake videolara çözüm olarak fareleri kullanmayı düşünüyorlar. Bugüne kadar genelde tıbbi çalışmalarda kullanılan fareler, şimdi de deepfake videolarla mücadele edilmek için kullanılacak.

Bilim insanları, daha önceden yaptığı çalışmalarda farelerin fazlasıyla hassas bir kulak yapısının olduğunu belirlemişlerdi. Şimdiyse bilim insanları fareleri, seslerdeki farklılıkları anlamaları için eğitiyorlar. 

Bilim insanlarının fareler üzerinde yaptıkları çalışmalarsa daha şimdiden meyve vermiş durumda. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ekip, farelerin bazı kelimelerdeki farkı anlayabildiklerini belirttiler. Bilim insanlarına göre fareler, deepfake videolardaki konuşmalarda bulunan farklılıkları anlayabilecek kapasiteye ulaştıkları zaman deepfake videolar için geliştirilmiş olan etkili bir silah haline gelecekler.

Bilim insanlarının farelerle ilgili çalışmaları sürüyor. İlerleyen dönemlerde deepfake videolarla ilgili savaşta farelerin kullanılıp kullanılmayacağını hep birlikte görebileceğiz.

Kaynak : https://www.bbc.com/news/technology-49316047
11
4
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
11
4
3
1
1