Fizikçiler, Neden Kimsenin Karanlık Maddeden Ölmediğini İnceliyor

31
7
2
1
1
Şimdiye kadar karanlık madde yüzünden ölen hiç kimsenin olmaması, bazı teorilerin ortadan kalkmasını sağlasa da başka bir soruyu doğuruyor: Neden kimse karanlık madde yüzünden ölmedi?

Bilim insanları sık sık bizim sormadığımız soruları sorar ve bizim bakmadığımız açıları ele alırlar. Bu sorulardan biri de karanlık maddeyi ele alıyor. Yeni bir makaleye göre, karanlık madde yüzünden kimsenin ölmemiş olması bazı teorileri geçersiz kılıyor.

Karanlık madde, evrendeki kayıp kütleyi açıklamak ve evrenin yapısındaki bazı anomalileri çözebilmek için ortaya atılmış, teorik bir yapıdır. Binlerce fizikçi bu yapıyı gözlemlemek ve sırlarını çözmek için çalışmalar yürütüyor. 

karanlık madde

Karanlık madde teorilerinin ortak özelliği şu: Yer çekimini hissediyorlar ancak geri kalan hiçbir güç ile etkileşime girmiyorlar. Yani bu maddeleri karanlık madde değil de transparan ya da görünmez madde olarak da nitelendirmek doğru olabilir. Araştırmacılar bu maddeyi gözlemleyebilmek için pek çok farklı cihaz, sensör ve dedektör geliştirdi. 

Bilim insanları Robert J. Scherrer, Jagjit Singh Sidhu ve Glenn Starkman yeni bir makale kaleme aldı. Makalede, makroskopik boyutlarda, insan boyuna yakın ölçekte bir cisim olması ihtimali göz önüne alındı. Bu kadar büyük bir parçacığın sahip olacağı karanlık madde, bir noktada insanların bedenlerinde açıklanamayan, kurşun yarası benzeri yaralar açmalıydı. 

karanlık madde

Çalışma, karanlık maddenin ne olduğundan ziyade ne olmayacağına dair bir çerçeve oluşturmayı ve bazı karakteristikleri araştırmaya zahmet etmemeyi sağlamayı amaçlıyor. Karanlık madde konusunda daha önce yapılmış olan çalışmalarda da bu maddenin insana zararı dokunmayacağı belirtilmişti. 

Karanlık maddeyi nasıl inceleyeceğimizi, nasıl bulacağımızı bilmiyoruz ve kullandığımız bütün yöntemler tamamen yanlış da olabilir.

Kaynak : https://gizmodo.com/physicists-wonder-why-has-no-one-been-killed-by-dark-m-1836455721
31
7
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
31
7
2
1
1