Üretken yapay zekânın kullanım alanları artık iyice fazlalaşmış durumda. Görseller de bunlardan biri. Artık sıfırdan metinlerden görsel oluşturmadan görsellerin kalitesini iyileştirmeye kadar birçok konuda yapay zekâdan yararlanıyoruz.
Şimdi ise bir Reddit kullanıcısı tarafından geliştirilen bir kamera, yepyeni bir kullanım alanını bizlere gösteriyor. “theleastvildr” isimli bu kullanıcı, platformda yakın zamanda yaptığı buradan ulaşabileceğiniz bir paylaşımda fotoğrafları yapay zekâyla oluşturulmuş görsellere çeviren bir kamera geliştirdiğini ifade etti.
DALL-E’yi kullanarak fotoğrafları yapay zekâ görseline çeviriyor
*Videoyu görüntüleyemiyorsanız buradaki bağlantıya tıklayın.
Yukarıdaki videodan görebildiğiniz kamera, OpenAI’ın görsel oluşturma modeli DALL-E’den yararlanıyor ve çekilen fotoğrafları kullanıcının tabiriyle “sanata” dönüştürüyor. Örneğe baktığımızda ağaçların fotoğrafını çektiğini, görüntüye daha sonra resim gibi bir hâl verdiğini görebiliyoruz. Böylece herhangi bir fotoğraf, yapay zekâ görseline dönüşmüş oluyor.
Kullanıcı, stilinden bahsederek fotoğrafın uzun açıklamalarını oluşturan Astica isimli API’ı kullandığını ve daha sonra bu açıklamaların DALL-E’ye aktarıldığını ifade etti. Tüm bu işlevi makineye entegre ederek de gördüğünüz kamerayı oluşturdu.
Diğer kullanıcılar, kamerayı beğenseler de farklı önerilerde bulundu. Örneğin birisi, Midjourney gibi metin+görüntüden görüntü oluşturulabilen model kullanmasını tavsiye etti. Bu şekilde gerçeğine daha sadık sonuçların çıkabileceği aktarıldı. Yine de şu anki hâlinin bile oldukça etkileyici olduğunu söyleyebiliriz.
Bu ev yapımı kamera, öyle çok etkileyici bir şey olmasa da yapay zekânın fotoğraflara entegrasyonu hakkında bizlere fikir veriyor. Gelecekte fotoğrafçılığın bu tarz bir alanının ortaya çıktığını bile görebiliriz. Tabii ki çektiğimiz fotoğrafları bu tarz yapay zekâ görsellerine dönüştürmenin ne kadar gerekli olduğu da tartışılır. Sanatçıların tepkisini çekme ihtimali var.