Gökbilimciler, Normalde Olmaması Gereken Devasa Bir Gezegen Keşfetti

42
3
2
2
2
Bilim insanları, gezegenlerin yıldızları etrafında nasıl oluştuğunu daha iyi açıklayabilmek için birtakım teoriler geliştiriyorlar. Yeni keşfedilen bir gezegen ise, bu teorileri geçersiz kılıyor. Nedeni ise, gezegenin kütlesinin, yıldızının kütlesine kıyasla büyüklüğü.

Gökbilimciler, Dünya’dan yaklaşık 284 trilyon kilometre uzakta devasa bir gezegen keşfettiler. GJ 3512b ismi verilen gezegen o kadar büyük ki, gezegenlerin nasıl oluştuğuna dair fikirlere göre olmaması gerekirdi. 

GJ 3512b, İspanya’daki Calar Alto, Sierra Nevada ve Montsec Astronomik Gözlemevleri ve Kaliforniya’daki Las Cumbres Gözlemevi’nin sayesinde bulunabildi. GJ 3512b’ye dair gözlemlerin yer aldığı makale Science dergisinde yayınlandı. 

gj 3512b

GJ 3512b’ye dair karışıklık, gezegenin kendi yıldızına karşı büyüklüğünden ortaya çıkıyor. GJ 3512b, M tipi kırmızı cüce yıldızın yörüngesinde. Ancak GJ 3512b, cüce yıldızın yörüngesinde kalmak için olması gerekenden çok daha büyük. GJ 3512b’nin sisteminin yıldızı Güneş’in beşte biri kadar ve 50 kat daha sönük. 

GJ 3512b’nin büyüklüğünün anlaşılması için sisteminin yıldızı karşısındaki büyüklüğüne bakmak gerekiyor. Anlaşılması için şöyle anlatılabilir: Güneş, Dünya’dan 333.000 kat daha ağır, GJ 3512b’nin yıldızı ise gezegenden sadece 270 kat daha ağır. Güneş sistemimizin en büyük gezegeni olan Jüpiter, Güneş’ten 1.047 kat daha az kütleli.

GJ 3512b gezegeni, en fazla Jüpiter’in büyüklüğünün yarısı kadar olabilir. Bu durumda bile kendi yıldızından 250 kat daha az kütlelidir. Mevcut olan modellere göre GJ 3521b’nin kütlesi M tipi kırmızı cüce yıldızın yörüngesinde olamayacağı kadar büyük. 

gj 3512b cüce yıldız

Science’ta çıkan makalenin yazarlarından Christoph Mordasini BBC’ye, “Böyle bir yıldızın çevresinde Dünya büyüklüğünde veya Dünya’dan biraz daha büyük bir gezegen olmalıydı” açıklamasını yaptı.

GJ 3512b’nin keşfedilmesi ve gezegenin yıldızının karşısındaki kütle durumu, güneş sistemimiz ve gezegenelerin nasıl oluştuğunu açıklayan temel ivme teorisinin sorgulanmasına neden oldu. Temel ivme modeli, Dünya gibi karasal gezegenlerin nasıl oluştuğunu ve yıldızlarının etrafında nasıl kaldığını açıklıyor. GJ 3512b’nin keşfedilmesi “disk kararsızlığı” modelinin daha güçlü bir teori haline gelmesini sağlıyor. 

Gezegenin keşfedilmesine dair kaleme alınan makalenin baş yazarı Juan Carlos Morales Space’e, “İlk defa bir gezegenin varlığı çekirdek yığılma formasyon modeli ile açıklanamıyor. Bu gezegen, yerçekimsel dengesizlik modelinin dev gezegenlerin oluşumunda rol oynayabileceğini kanıtlıyor” açıklamasını yaptı. 

Kaynak : https://www.cnet.com/news/astronomers-discovered-a-gigantic-planet-that-should-not-exist/
42
3
2
2
2
Emoji İle Tepki Ver
42
3
2
2
2