Google Cloud, Açık Kaynaklı Entegrasyonuyla AWS’e Meydan Okudu

6
3
1
1
0
Amazon ve Google arasındaki son bulmayan çekişme, Google'ın ortaklık edeceği yeni şirketlerle birlikte yepyeni bir seviyeye taşınacak.

Google, ürünlerini Google Cloud platformuna entegre etmek ve ürünlerini ortakları tarafından yönetilen hizmetler olarak sunmak adına bugün en iyi açık kaynaklı veri yönetimi ve veri analizi şirketleriyle ortaklık yaptığını duyurdu. Google’ın bilinen ortakları arasında Confluent, DataStax, Elastic, InfluxData, MongoDB, Neo4j ve Redis Labs yer alıyor.

Google, bu ortaklığın amacının kullanıcılara kesintisiz bir kullanıcı deneyimi sunmak ve kullanıcıların Google’ın bulut sisteminde yer alan açık kaynaklı teknolojilerden kolayca yararlanabilmesi olduğunu söylüyor. Ancak teknoloji devi, bunu açık açık söylemese de bu ortaklıkların çok daha büyük bir sebebi var. Google’ın aldığı kararlar, Amazon’un açık kaynaklı ekosistemlerinden sonra bunu dengeleyecek bir adım atmak adına alındı.

Amazon’un sahibi olduğu bulut platformu AWS’in, açık kaynaklı en iyi projelerden bazılarını alıp birkaç değişiklikten geçirmek ve sonra da asıl projeye hiçbir atıfta bulunmadan bunları kendi markası altında piyasaya sunmak konusunda bir ünü var. Amazon bundan vazgeçeceğine dair birkaç tavır sergilemiş olsa da bir dizi şirket yakın zamanda bunu önlemek adına çeşitli önlemler aldı ve açık kaynaklı lisanslarını değiştirdi.

İşler tam da bu noktada bir hayli karışıyor. Çünkü önlem alan bu şirketlerin arasında Confluent, Elastic, MongoDB, Neo4j ve Redis Labs yer alıyor. Yani AWS’ten şikâyetçi olan bazı firmalar, Google ile ortaklık kurmayı tercih etti. InfluxData'nın bu yeni lisans değiştirme akımına katılmadığını belirtelim. Şirketlerden bazıları bir dizi açık kaynaklı teknoloji kullanmaya devam etse de Google’ın tarafına çektiği şirketlerin birçoğunun takındıkları tutumun AWS’e olan tepkilerinden kaynaklandığı ortada.

Kaynak : https://techcrunch.com/2019/04/09/google-gives-aws-the-open-source-middle-finger/
6
3
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
6
3
1
1
0