Grönland'ın Buz Kütlesi, 80'li Yıllara Oranla 6 Kat Hızlı Eriyor

21
3
2
1
1
Bilim insanları, Grönland Adası'nda bulunan buzulların 80'li yıllara göre 6 kat hızlı erimeye başladığını, bu durumun hiç de iç açıcı olmadığını açıkladılar.

Gezegenimiz her geçen gün alarm vermeye devam ediyor. Küresel ısınma ile en büyük zararı kendisine veren insanoğlu, bu durumun ne yazık ki hala farkında değil. Grönland'dan gelen verilere göre, gerçekleşen buz erimesi bir hayli yüksek. 1972'den beri toplanan verileri yorumlayan uzmanlar, şok edici sonuçlara ulaştılar. 1972'den bugüne kadar 14 mm yükselen deniz seviyesinin yarısının, sadece geçtiğimiz 8 yıllık dönemde oluştuğu belirtiliyor. 

Dünyanın en büyük ikinci buz tabakası olan Grönland Adası'nda yaşanan gelişmeler, gezegenimizin geleceği için büyük riskler taşıyor. 1980-1990 yılları arasında 56 milyar ton buzun su haline geldiği, ancak 2010-2018 yılları arasında geçen süreçte ise bu miktarın 286 milyar ton olduğu tespit edilmiş durumda. Bilim insanlarına göre ısınan deniz suyu, buzulları daha da hızlı bir şekilde eritmeye başlarsa deniz seviyelerindeki su yükselişi beklenenden daha yüksek olacak. Uzmanlara göre, en kötü senaryolara karşı hazırlık olunması için en kısa sürede harekete geçilmesi gerekiyor. 

 

Bilindiği üzere Grönland, Kuzey Kutbu'nda bulunuyor ve dünyanın en büyük adası olma özelliğine sahip. Kuzey Kutbu'nda yaşanan sıcaklık artışının 2 ila 4 derece arasında olduğu tespit edilmişti. Uydulardan alınan görüntülerin, dünyanın farklı yerlerinde bulunan uzmanlar tarafından yorumlanıp bir araya getirilmesiyle yaşanan erimenin 150 yıldır ilk kez bu kadar yüksek olduğu sonucuna varılıyor. Uzmanlara göre ise şimdi harekete geçilse bile iklimin düzelmesi yıllar alacak ve geçen süreçte buzullar erimeye devam edecek.

Yukarıda gördüğünüz buz kütlesinin ismi Zachariae Isstrøm. Bu kütle, Grönland Adası'nı oluşturan en büyük buz adalarından bir tanesi. 91.000 KM kare alanı olan bu buz adası, erime bu hızla devam ettiği takdirde tek başına deniz seviyesini yarım metre kadar yükseltebilir. Buradan durumun ne kadar kritik olduğu anlaşılabiliyor. Grönland Adası'nda bunun gibi pek çok buzul adası bulunuyor. 

Bazı açıklamalarda bulunan bilim insanları, yaşanan gelişmeleri önceden tahmin ettiklerini belirtiyorlar. Bilim insanlarının bildikleri teorik bilgilerle yaşanan durumların arasında gerçekleşen farklılıklar ise süre.

Bilim insanları durumun bu kadar hızlı gerçekleşeceğini tahmin etmediklerini açıkladılar. Karbondioksit emisyonlarının atmosferimizde bulunduğu sürece bu durumun kaçınılmaz olduğunu belirten bilim insanları, eğer önlemler alınırsa Antarktika ve Grönland bölgelerinin iklimlerinin düzelebileceğini düşünüyorlar. Ancak insanoğlu hiçbir şey yapmazsa, önümüzdeki yüz yıl boyunca deniz seviyelerinde yaşanacak olan artışın milimler değil metrelerle ifade edileceğini belirtiyorlar.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/greenland-s-accelerating-ice-loss-is-worrisome-to-scientists
21
3
2
1
1
Emoji İle Tepki Ver
21
3
2
1
1