Google'a Bağlı Kalmak İstemeyen Huawei, Zor Günler İçin Kendi İşletim Sistemini Geliştiriyor

Çinli teknoloji üreticisi Huawei, Google'ın ve Microsoft'un sunduğu yazılımları kullanamayabileceği durumlar için kendi işletim sistemini geliştiyor.

Çinli şirket Huawei, Microsoft ve Google’ın ürettiği ABD yazılımlarını kullanmasının aniden engellenmesi ihtimaline karşı akıllı telefonlar ve bilgisayarlar için kendi işletim sistemini geliştiriyor. 

Dünyanın pazar payına göre en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi, mobil telefonlarda işletim sistemi olarak Google tarafından geliştirilen Android'i, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler için de Microsoft'un Windows'unu kullanıyor.

Huawei'nin CEO'su Richard Yu, son bir röportajda Alman yayını Die Welt'e, şirketin bir yedek işletim sistemine sahip olduğunu belirtti: "Kendi işletim sistemimizi hazırladık. Bu sistemleri artık kullanamayacak olursak, buna hazırlıklı oluruz. Bu bizim B planımız. Ama elbette Google ve Microsoft ekosistemleriyle çalışmayı tercih ediyoruz."

Yu'nun yaptığı açıklamalar, Huawei'nin bir yetkilisi tarafından CNBC'ye doğrulandı. Yetkili, bu sistemlerin yalnızca hafifletici koşullar altında kullanılacağını ve en kötü senaryoda temel iş sürekliliği gerektiği için bulunduğunu belirtti: "Bu sistemleri kullanmayı beklemiyoruz. Dürüst olmak gerekirse bu sistemleri kullanmak istemiyoruz. Ortaklarımızın işletim sistemlerini tam olarak destekliyoruz. Onları kullanmayı seviyoruz ve müşterilerimiz de kullanmayı seviyorlar."

Bu hafifletici koşullar, geçen yıl Çinli firma ZTE'nin karşılaştığı sıkıntıları yansıtabilir. Zira, ABD hükümeti, Amerikan firmalarının ZTE'ye parça ve yazılım satmalarını yasakladı, çünkü Çin şirketi ABD'nin İran ve Kuzey Kore'ye yaptırımlarını ihlal etmişti. Reuters, o sırada firmanın Android’i kullanmasının tehdit altında olduğunu bildirmişti.