Hayabusa2, İkinci Kez Bir Göktaşı ile Temas Kurmaya Hazırlanıyor

10
5
0
0
0
Japonya’nın Hayabusa2 uzay aracı, uzayın derinliklerindeki gök taşlarından örnek topluyordu. Hayabusa2, ikinci kez bir göktaşı ile temas kuracağı son büyük görevine resmi olarak başladı. Araç, 2020 yılında Dünya'ya geri dönecek.

Hayabusa2, tungsten mermileriyle asteroitlere ateş edip, savrulan parçaları elektrikli süpürge hortumuna benzeyen modülü ile toplayan bir uzay aracı. Bu araç sayesinde uzak asteroitlerin yapısının anlaşılması ve radyasyonun bu taşlara olan etkisi konusunda önemli bilgiler elde edilmesi amaçlanıyor. Görevden sorumlu Japon bilim insanları, aracın son temas görevini başlattı. 

Japonya Uzay Keşif Ajansı (JAXA) görevlileri, Hayabusa2’nin yeni görevinin yerel saat ile 9:58’de başladığını açıkladılar. 

hayabusa

Hayabusa2, Ryugu adlı asteroide de iniş gerçekleştirmiş ve yüzeyine dokunmuştu. Göktaşı ile aramızda kabaca 300 milyon kilometre mesafe bulunuyor. Aracın yöneticisi Yuchi Tsuda, bunun ikinci temas olduğunu ancak ister ilk ister ikinci olsun temas gerçekleştirmenin her zaman çok zor olduğunu söylüyor. 

Araç, ilk temasını Şubat ayında gerçekleştirmişti. Aracın bu işlemi gerçekleştirmesi büyük dikkat ve özen gerektiriyor. Çok uzak mesafede bulunan araç ile anlık hamleler yapmak mümkün olmuyor. Uzay aracı, önceki operasyondan sonra ortaya çıkan materyallerden de örnekler toplayacak, yüzeyden 20 metre yükseğe yerleşecek. 

göktaşı

Temas görevi Hayabusa’nin son büyük görevi olacak. Araç daha sonra Dünya’ya geri dönecek ve topladığı örnekleri getirecek. Araştırmacılar, bu örnekleri toplamak için sabırsızlandıklarını belirtiyor. 

Araç, 2020 yılında Dünya’ya geri dönecek. Projenin toplam maliyeti, yaklaşık olarak 270 milyon dolar oldu. 

Kaynak : https://phys.org/news/2019-07-japan-asteroid-probe-hayabusa2-touchdown.html
10
5
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
10
5
0
0
0