Hindistan, Kendi Uzay İstasyonunu Kurmayı Planlıyor

14
5
5
5
0
Hindistan, kendi özel uzay istasyonuna sahip olarak Güneş, Venüs ve Ay görevleri gerçekleştirmeyi planlıyor.

Hindistan, gelecekte kendi uzay istasyonuna sahip olmayı; Güneş ve Venüs'ü incelemek için ayrı görevler yürütmeyi hedefliyor. Bugün yapılan açıklamada ülkenin uzay teknolojilerindeki liderliğini sürdürme ve genç beyinlere bilimsel alanlara ilgi duyma konusunda ilham verilmesi yönünde hareket edildiği belirtildi.

Hindistan’ın uzay ajansı, bugün Gaganyaan adı verilen ilk uzay görevi ile 2022 yılında uzay istasyonunda çalışmaya başlayacağını söyledi. 2022, ülkenin İngiltere’den bağımsızlığını kazanmasının 75. yılı olduğu için ayrıca bir öneme de sahip. Hükümet, bugün Gaganyaan görevi için 1,5 milyar dolar bütçe ayırıldığını açıkladı.

Hint Uzay Araştırmaları Örgütü (ISRO) Başkanı Dr. Kailasavadivoo Sivan, “İnsanlı uzay görevlerinin başlamasının ardından Gaganyaan programını sürdürmek zorundayız. Bu bağlamda Hindistan, kendi uzay istasyonuna sahip olmayı planlıyor” dedi.

Sivan, ülkenin geleceği ve ulusun bir araya gelmesi için heyecan verici projeleri başarmak istediklerini söyledi. Chandrayaan (Sanskritçe’de ‘Ay aracı’), Mangalyaan (Sanskritçe ‘Mars aracı’) ve Gaganyaan (Sanskritçe ‘uzay aracı’) gibi misyonlara bu nedenle önem verdiklerini belirtti. Katıldığı basın toplantısında açıklamalarına şu şekilde devam etti: “Bu bizim tutkumuz. Ayrı bir uzay istasyonuna sahip olmak istiyoruz. Yerçekimsiz ortam deneyleri yapmak için küçük bir modül fırlatacağız.”

Gaganyaan ile 7 güne kadar bir süre için uzaya 2 ile 3 kişilik bir ekip göndermeyi hedefliyor. Uzay aracı 300-400 km arasında alçak bir yörüngeye yerleştirilecek.

ISRO ayrıca, Güneş’in Dünya’daki iklim değişikliğini etkileyen koronasını (belirli hava şartlarında güneşin veya ayın etrafında beliren ışık çemberi) gelecek yılın ilk yarısında inceleyecek bir görev olan Aditya-L1’i de ortaya koydu. Bu misyonun önümüzdeki birkaç yıl içinde gerçekleştirmeyi planladığı Venüs'ü hedef alan benzer bir görevi daha bulunuyor. Sivan, “Sadece Güneş ve Ay değil, Venüs gibi diğer gezegenlere ulaşmayı umuyoruz” dedi.

Ayrıca bir gün önce yapılan açıklamalarda uzay ajansı, bu yıl 15 Temmuz’da, ABD, Rusya ve Çin’den sonra aya giden dördüncü millet olma çabasıyla bir ay görevi başlatacağını söyledi.

Kaynak : https://techcrunch.com/2019/06/13/india-space-station/
14
5
5
5
0
Emoji İle Tepki Ver
14
5
5
5
0