Huawei, ABD'nin Son Hamlesine Yasal Yoldan Cevap Verecek

22
10
6
3
1
Çin ve ABD arasındaki ticaret savaşının en tartışılan isimlerinden biri olan Huawei, geçtiğimiz günlerde ABD'ye ekipman satamaz hale gelmişti. ABD, Huawei ürünlerine olan devlet finansmanını kesmişti. Şirket, ABD'nin bu hamlesine yasal yoldan cevap verecek.

Çinli telekomünikasyon devi Huawei, Amerika Birleşik Devletleri tarafından ekipman alımına yapılan hamleye karşı bir hamle yapmak için hazırlanıyor. Hatırlayacak olursanız geçtiğimiz hafta ABD, Huawei ve ZTE’nin ABD’de ürün satışını ulusal güvenliği tehdit ettikleri gerekçesiyle yasaklamıştı.

The Wall Street Journal’ın haberine göre Huawei, önümüzdeki hafta ABD’de dava açacak. Haber, ismi açıklanmayan kaynaklara dayandırılmış. Huawei tarafından herhangi bir açıklama yapılmasa da şirket, bazı medya kuruluşlarını perşembe günü yapacağı duyurular için Shenzhen’deki merkezine çağırmış.

huawei abd

Amerika Birleşik Devletleri Federal Ticaret Komisyonu Başkanı Ajit Pai, yaptığı bir açıklamada Huawei ve ZTE’nin Çin’in komünist hükümetiyle çok yakın bağları olduğunu savunmuştu. Tabii Huawei tarafı da sessiz kalmamış, verilen kararın ‘sınırlı sayıda bilgiye ve hatalı varsayımlara' dayandırıldığını söylemişti.

Aslında son zamanlarda gelişen tüm bu olaylar, ABD Adalet Bakanı William Barr’ın Federal İletişim Kurulu’na gönderdiği mektupla alevlenmişti. İki hafta önce gönderilen mektupta William Barr, Huawei ve ZTE’nin güvenilir olmadığını vurgulamıştı. Yine aynı mektuba göre şirket, ticari sır hırsızlığı yapıyordu.

Öte yandan William Barr, ZTE’nin ABD ürünlerini Kuzey Kore ve İran’a yasadışı şekilde gönderdiğini iddia etmişti. 2018 yılında da ABD ile sorunlar yaşayan ZTE, ABD merkezli tedarikçilerle iş yapamaz olmuştu. Fakat getirilen yasaklara rağmen bazı ABD’li telefon operatörleri Huawei ve ZTE kullanmaya devam etmişti.

huawei abd

İşte William Barr’ın mektubundan tam bir hafta sonra Huawei ve ZTE ürünlerine sağlanan devlet finansmanı kesildi. Artık şirketler Huawei ve ZTE’den ürün alırken devlet desteğinden yararlanamaz oldu. Fakat bu karar büyük operatörler için az bir etki yaratacak olsa da küçük operatörlerin başını ağrıtacak.

Çünkü ABD’de bulunan büyük operatörler halihazırda altyapılarında Huawei kullanmıyor. Fakat bölgesel faaliyet gerçekleştiren küçük çaplı operatörler ekipmanları fiyat uygunluğu nedeniyle Huawei ve ZTE’den temin ediyordu. Fakat bu kararla birlikte ekipman alımlarındaki devlet desteği kalktı ve küçük operatörleri zora soktu.

Kaynak : https://gadgets.ndtv.com/telecom/news/huawei-plans-legal-challenge-to-latest-us-pressure-report-2141073
22
10
6
3
1
Emoji İle Tepki Ver
22
10
6
3
1