Intel: Qualcomm’un Rekabet Dışı Davranışları Yüzünden Modem Pazarından Çekildik

26
10
6
2
1
Intel Genel Müdür Yardımcısı Steven R. Rodgers, paylaştığı son blog yazısında Qualcomm’un rekabet dışı davranışları yüzünden modem pazarından çekilmek zorunda bırakıldıklarını söyledi.

Geride bıraktığımız aylarda mahkeme kararıyla mobil için modem üretimi kısmını ani bir karar sonrasında “multi milyar dolarlık” bir zarar ile 1 milyar dolar karşılığında Apple’a satmak zorunda kalmış ve modem pazarından çıkmıştı. Bu devir anlaşmasının ardından Intel'in 2.200 çalışanı, tüm ekipmanları, üretim merkezleri ve patentleri tamamıyla Apple'ın eline geçmişti.

Intel, ABD Dokuzuncu Devre Temyiz Mahkemesi’nde sunduğu kısa bir açıklamada Qualcomm’un, ABD Federal Ticaret Komisyonu tarafından aleyhinde açılan geniş kapsamlı tekelcilik davasını kaybettikten sonra bu kararı devirmeye çalıştığını iddia etti. Yöneticileri duruşmada ifade veren Intel, mahkeme kararının cuma günü geçerli olması gerektiği savunuyor ancak temyiz işlemlerinin ocak ayında başlaması bekleniyor.

Neler olmuştu?

Qualcomm dava

Mayıs ayında yayınlanan 233 sayfalık bir kararda ABD Bölge Yargıcı Lucy Koh, Qualcomm'un, telefon yapımcılarını gereksiz lisans ücretlerine zorladığına, kablosuz çip pazarındaki rakiplere yasa dışı şekilde zarar vermek için hakimiyetini kullandığına ve tekelcilik uyguladığına karar vermişti.

Bu kararın ardından yargıç, San Diego merkezli şirkete lisans sözleşmelerini makul fiyatlarla yeniden müzakere etme emri vermişti. Bu karar karşısında Qualcomm, Wall Street Journal’a verdiği bir demeçte uygulamalarının hukuka uygun ve haklı olduğunu, Koh’un verdiği kararıysa temyize götüreceğini açıklamıştı.

Intel, Qualcomm’un rekabet dışı davranışları yüzünden modem pazarından sürüldü:

Intel modem

Intel ise Qualcomm’un modem yongalarındaki baş rakibiydi. Intel Genel Müdür Yardımcısı Steven R. Rodgers, yazdığı yeni blog yazısında bu durumu şu şekilde özetledi: “Intel, Qualcomm’un rekabete aykırı davranışlarına katlanmak zorunda kaldı, modem pazarındaki fırsatlardan mahrum bırakıldı, müşterilere satış yapması engellendi ve Qualcomm tarafından yapay olarak çarpıtılmış fiyatlarla satış yapmak zorunda kaldı.”

İki dev şirket arasında yaşanan bu gerilimin nasıl sonuçlanacağı ve ocak ayında görülecek olan temyizden ne yönde bir karar çıkacağını merakla bekliyoruz. Bu süreçte yaşanan tüm gelişmelerden haberdar olmak için bizi takip edebilirsiniz.

Kaynak : https://techcrunch.com/2019/11/29/intel-says-qualcomms-business-practices-drove-it-out-of-the-modem-chip-market/
26
10
6
2
1
Emoji İle Tepki Ver
26
10
6
2
1