Huawei'nin İşletim Sistemi HarmonyOS Hakkında Bilmeniz Gereken 10 Gerçek

190
26
16
10
7
Mobil işletim sistemi pazarı, çok yakında el değiştirecek gibi gözüküyor. Oldukça sağlam adımlarla gelen Huawei'nin yeni işletim sistemi HarmonyOS, lider işletim sistemi olma yolunda ilerliyor.

Geçtiğimiz aylar içerisinde ABD Başkanı Donald Trump'ın yaptırımlarına maruz kalan ve Google'ın mobil işletim sistemi Android'i kullanması dahi yasaklanan Huawei, bir süredir kendi çözümlerini ürettiğini duyurmuştu. Olayların üzerinden çok geçmeden yeni işletim sisteminin hızını sektörün diğer lider akıllı telefon üreticilerine gösteren Huawei, işletim sisteminin stabilitesinin ve hızının yüksek olması sebebiyle bu şirketler tarafından fazlasıyla olumlu geri dönüşleri toplamıştı.

Huawei'nin işletim sisteminin adının ne olacağı hakkında uzun zamandır süren tartışmalar nihayet dün son buldu. Çinli akıllı telefon üreticisi Huawei, yeni işletim sistemi HarmonyOS'i tanıttı. Peki bu işletim sisteminin en dikkat çeken detayları neler? Gelin bu detaylara yakından bakalım.

10. HarmonyOS, 2017 yılından beri geliştiriliyor:

Yeni bir işletim sistemi için çalışmalarına ilk olarak 2017 yılında başlayan Huawei, 2019 yılı içerisinde yaşadığı sıkıntılar sebebiyle neredeyse tüm mesaisini bu proje üzerine yoğunlaştırdı ve sonuç olarak HarmonyOS v1.0 ortaya çıktı. Huawei, bu işletim sisteminin öncelikle Honor ve Huawei Smart Screen gibi akıllı ekranlarda kullanılacağını söylüyor.

9. HarmonyOS'un mikrokerneli çok daha başarılı:

Gelişime fazlasıyla açık bir kernel mimarisi olan mikrokernel, HarmonyOS'un aynı sürüm içerisinde farklı türlerdeki cihazlarda kullanılabilmesine olanak tanıyor. Paylaşımdaki kodun sayısının az olması sayesinde mikrokernellerin bileşenleri arasındaki iletişim de muazzam derecede hızlı gerçekleşiyor.

8. 'Kök Dizin Erişimi' (Root Access) HarmonyOS'ta yok:

Yaptığı açıklamada Huawei, kullanıcıların root erişim hakkına sahip olmayacağını doğruluyor. Bu sayede Çinli şirket, gelecekte güvenlikle ilgili çıkabilecek birçok sorunun önünü kesiyor.

7. HarmonyOS, nesnelerin internetine odaklı bir işletim sistemi:

Hayatımızı çevrelemiş olan nesnelerin interneti, 5G ağının yaygınlaşmasıyla başka bir boyuta taşınacak. Huawei, yeni işletim sistemiyle akıllı hoparlör, akıllı ekran, araç içi eğlence sistemleri, giyilebilir teknoloji gibi akıllı ürünleri hedef alıyor. İşletim sisteminin akıllı telefonlara öncelik verilerek üretilmediğini söyleyen Huawei, HarmonyOS'un daha şimdiden akıllı telefonlarda bulunan Android işletim sisteminin yerini alabileceği üzerinde duruyor.

6. Tüm Huawei akıllı telefonlar, bir iki gün içerisinde HarmonyOS'a geçirilebilir:

huawei mate 10

Herhangi bir acil durum oluşması durumunda Çinli akıllı telefon sektörü devi Huawei, tüm akıllı telefonlarını sadece 1-2 gün içerisinde kendi işletim sistemi HarmonyOS'a geçirebileceğini söylüyor.

5. HarmonyOS'ta Android uygulamalar desteklenmiyor ancak portlanabilir:

huawei android apps

Android işletim sisteminde bulunan uygulamaların şu anki hâlleriyle HarmonyOS'ta çalışmayacağını söyleyen Huawei, birkaç değişikliğin geliştiriciler tarafından yapılmasıyla veya uygulamaların portlanmasıyla bu sorunun üstesinden gelinebileceğinin altını çiziyor. Sadece Android değil aynı zamanda HTML5 ve Linux uygulamalarının da Huawei'nin açık kaynak kodlu ARK derleyicisi sayesinde HarmonyOS'a portlanabileceğine (aktarılabileceğine) değiniliyor.

4. Huawei, kendi uygulama mağazasını oluşturuyor:

Android işletim sisteminden tamamen bağımsız hâle gelebilmek için kendi uygulama mağazasını geliştiren Huawei, bu mağazayı Huawei AppGallery olarak adlandırıyor. Bu uygulama mağazası için ise Çinli şirket, daha şimdiden geliştiricilere Android'de bulunan uygulamalarını buraya da yüklemeleri için çağrıda bulunuyor. Google Play Hizmetleri'nin yerine geçecek olan Huawei Mobil Hizmetleri de hâlihazırda duyurulmuş durumda.

3. Huawei Mate 30 serisi, HarmonyOS ile gelebilir:

Huawei, her ne kadar HarmonyOS'un akıllı telefonlara yönelik olarak üretilmediğinin üzerinde dursa da şirketin yeni akıllı telefon serisi Mate 30, hâlâ Google Play sertifikasına sahip değil. Bu doğrultuda Huawei'nin yeni amiral gemisi serisini HarmonyOS ile beraber piyasaya sürebilme ihtimali bulunuyor. Huawei Mate 30 Lite'ın HarmonyOS'u kullanacak olan ilk akıllı telefon olacağı yönündeki söylentiler ise bu ihtimali daha da gerçekçi hâle getiriyor.

2. HarmonyOS, önümüzdeki yıl içerisinde açık kaynaklı olacak:

Huawei, 2020 içerisinde HarmonyOS'u açık kaynak kodlu hâlde yayınlamayı planlıyor. Bu adımla beraber OPPO, Vivo ve Xiaomi gibi yine ABD hedefinde bulunan akıllı telefon üreticileri, HarmonyOS'u kendi akıllı telefonlarında kullanabilir. Bunun gerçekleşmesiyle beraber ise Google'ın mobil işletim sistemi Android büyük ölçüde zarar görebilir.

1. HarmonyOS, ilk olarak Çin'de kullanılabilir hâle getirilecek:

Yeni işletim sistemini ilk olarak Çin pazarındaki cihazlara entegre etmeyi planlayan Huawei, bu sayede işletim sistemini kalıcı hâle getirmeyi öngörüyor. Bu işletim sistemini barındıracak ilk cihaz ise Honor Vision Smart Screen olacak. HarmonyOS'un Çin içerisinde yaygınlaşmasının ardından ise uluslararası şirketlere de bu işletim sisteminin sağlanabileceği tahmin ediliyor.

Huawei'nin kendi başına ürettiği yeni işletim sistemi, Huawei'nin hem veri ihlallerinden hem de ABD baskısından kurtulmasına olanak tanıyor. İşletim sistemi olarak artık kimseye bağımlı kalması gerekmeyen Çinli akıllı telefon sektörü ve aynı zamanda teknoloji lideri Huawei'nin artık neleri başarabileceği tahmin bile edilemiyor. Peki sizin HarmonyOS hakkındaki görüşleriniz neler? Bu işletim sistemini kullanan bir akıllı telefona sahip olmak ister miydiniz?

Kaynak : https://www.gizmochina.com/2019/08/09/10-things-you-should-know-about-huaweis-harmonyos/
190
26
16
10
7
Emoji İle Tepki Ver
190
26
16
10
7