5 Öğrenciden 1'inde Görülen İlginç Durum: Imposter Sendromu

24
8
4
2
1
Çok başarılı bir işiniz veya pozisyonunuz olduğu hâlde kendinizi bulunduğunuz noktaya şans eseri gelmiş ve hakkınız olmayan bir yerdeymiş gibi hissediyorsanız, bunun yanında bir gün birinin sizin aslında başarısız biri olduğunuzu görmesinden korkuyorsanız Imposter (sahtekârlık) sendromuna yakalanmış olabilirsiniz.

Yeni yapılan bir çalışma, bireylerin %20'sinin Imposter sendromundan muzdarip olduğunu ve çalışma performansları iyi olmasına rağmen kendilerini yetenekli hissetmediklerini ortaya koyuyor. Uzmanlara göre sendromun etkilerini en aza indirmenin yollarından biri, aile ve arkadaşlarla vakit geçirmek çünkü onlar, kendinizi dışarıdan görmenize yardımcı oluyorlar.

Brigham Young Üniversitesi (BYU) tarafından yürütülen son çalışma, Imposter sendromunun iş yerlerinde çok yaygın olduğunu ve üniversite öğrencileri arasında araştırmadaki öğrencilerin % 20'sinin bu sorundan muzdarip olduğunu gösteriyor.

Imposter sendromunda çevrenin etkisi:

Imposter sendromu

Öğrenciler kendi özel alanlarında başarıya ulaştıklarında bu sendromun etkilerinin arttığı ancak öğrencilerin ailesi ve arkadaşlarının özel alana dâhil olduğunda sendromun etkilerinin azaldığı gözlemlenmiş. BYU'da profesör ve araştırmanın ortak yazarı olan Jeff Bednar, “Çalışma alanı dışındaki sosyal gruplar, öğrencilerin büyük resmi görmelerine ve ilişki gruplarını yeniden oluşturmalarına yardımcı olacak gibi görünüyor. Bu sosyal gruplardan destek aldıktan sonra öğrenciler, kendilerini yalnızca bir alanda eksik hissettiklerine odaklanmaktan ziyade kendilerini daha bütünsel anlayabiliyorlar" açıklamasında bulundu.

Uzmanları şaşırtan şey, etkilerin performans ile anlamlı bir ilişkisinin bulunmadığını bulmalarıydı. Bu, bireylerin kendilerine inanmasalar bile işlerini iyi yapabildiklerini ortaya koydu. Araştırmacılar ayrıca bireyin gerçek yeteneklerinden veya yeterliliklerinden ziyade sosyal faktörlerin daha etkili olduğunu açıkladılar. Çalışmanın ortak yazarı olan Bryan Stewart, “Bu hislerin kökeni, insanların gerçek 'sizi' görmediğini düşünmektir. İnsanların bizim gerçek yüzümüzü gördüklerinde bizi sevmeyeceğini düşünüyoruz" açıklamasında bulundu.

Araştırma üniversite öğrencileriyle yapılsa da araştırmacılar, bulgularının iş yerlerine de uygulanabileceğine inanıyor. Bednar, “İnsanların başarısızlık ve hatalardan bahsettiği kültürler yaratmak önemlidir. Bu kültürleri yarattığımızda, bu sendromun etkilerini hisseden kişilerin ihtiyaç duydukları yardımı alma olasılıkları daha fazla olacaktır" dedi.

Kaynak : https://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-7499291/Up-1-5-people-suffer-imposter-syndrome-perform-job.html?ns_mchannel=rss&ns_campaign=1490&ito=1490
24
8
4
2
1
Emoji İle Tepki Ver
24
8
4
2
1