İnsanlarda Bulunan Virüslerde Önemli Bir Zafiyet Keşfedildi

22
7
2
0
0
Araştırmacılar, virüslere karşı mücadelede önemli avantajlar sağlayabilecek yeni bir özellik keşfetti.

İnsanlığın en önemli sorunlarından bir tanesi, virüslerin ilaçlara karşı bağışıklık kazanmasıdır. Bir başka deyişle hastalıklar, yavaş yavaş da olsa evrim geçiriyorlar.

Belçika’daki Leuven Üniversitesi’nden Rana Abdelnabi ve Johan Neyts ile Helsinki Üniversitesi’nden James Geraets ve Sarah Butcher, PLOS Biology adlı açık kaynak kodlu yayında yer alan çalışmalarına göre grip, soğuk algınlığı, çocuk felci gibi hastalıklara neden olan virüslerde de dahil olmak üzere çok büyük bir virüs grubunda önemli bir zafiyet ortaya çıkardı.

Picarnovirüsler, üst solunum enfeksiyonlarına neden olan virüslerin yanı sıra çocuk felci, menenjit gibi hastalıklara neden olan virüsleri de içeren bir gruptur. Şu anda bu virüslere karşı kullanılabilen bir antiviral ilaç bulunmuyor.

Virüsler, çoğalabilmek için şekil değiştirmeye ihtiyaç duyuyorlar. Virüs parçacıklarının belli bir şekilde stabil kalmasını sağlamak, virüsleri kontrol altına almayı sağlayacak ve üremelerini önleyecektir. Bu potansiyele sahip bir antiviral arayan araştırmacılar, picornavirüsleri durdurabilecek bir model geliştirdi. Soğuk elektron mikroskobu ile incelenen virüs kompleksleri, ilaçların etkilerini ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, onlarca yıldır varlıkları bilinen ve üzerinde çalışılan bu virüsler üzerinde gizli bir cep yapısı keşfetti. Buraya eklenen bir bileşen, virüslerin hücreleri etkilemesini ve kendilerini kopyalamasını engelliyor. Daha sonra da bu noktadan yola çıkarak varyantlar üreten antiviral moleküller, geniş bir virüs grubuna karşı etkili bir çözüm ortaya koyuyor.

Bileşenler hakkında daha fazla bilgi elde edilmesi için çalışmalar devam ediyor. Virüsler, bulunan ilaçlara karşı çok hızlı savunma mekanizmaları geliştirdiği için konuyla ilgili olarak çekinceleri bulunan uzmanlar var. Araştırmacılar ise bu ceplerin ve şekil değiştirmenin virüsler için hayati öneme sahip olduğunu ve yöntemin ‘direnç-geçirmez’ olarak görülebileceğini söylüyor.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-06-vulnerability-major-human-viruses.html
22
7
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
22
7
2
0
0