E. coli Bakterisinin Süper Bakteri Versiyonu Bağırsaklarımızı Nasıl Ele Geçiriyor?

9
2
1
1
0
İnsan bağırsaklarında sıkça rastlanan bir bakteri türü olan E. coli’nin süper bakteri kategorisindeki bir klonu hakkında yapılan araştırmalar, bakteriye dair çok ilginç gerçekleri ortaya çıkardı.

Araştırmacılar, E. coli türü bakterilerin ST131 olarak adlandırılan ve pek çok ilaca karşı bağışık olan türünün sebep olduğu hastalıkları inceledi. Bu klonun pek çok ilaca karşı bağışıklığı olsa da bakterinin diğer türlerini ortadan kaldırmadı.

Escherichia coli adlı bakteri, hayvan ve insan bağırsaklarında sıkça bulunan ve bağırsak ortamını oluşturan canlılardan bir tanesi. Bu bakterinin pek çok farklı varyasyonu bulunuyor ve bunların büyük kısmı zararsız. Geri kalanları ise ciddi gıda zehirlenmelerine veya enfeksiyonlara sebep olabiliyor.

E. coli kaynaklı hastalıkların sayısı, 2012’den 2017’ye kadar %27 artış gösterdi. Bu artış genel olarak ilaçlara bağışık olan bakterilerin varlığına bağlanıyordu. Küresel olarak türün en baskın örneği ST131 oldu.

Birmingham Üniversitesi’nden Dr. Alan McNally, bu türün daha dayanıklı olmasına rağmen neden kalan türleri ortadan kaldırmadığını inceledi. İnceleme sonuçlarına göre durumun sebebi, negatif sıklık bağımlılığı seçilimi (NFDS) olarak adlandırılan evrimsel süreç. McNelly bu durumu, “dominant bakteri kalan türleri yok ettiğinde, dominant bakteriyi tehdit eden her şey türü ortadan kaldırabilir.” diyerek açıklıyor.

Doktor ayrıca, araştırma sonuçlarına göre ST131 ve sürekli olarak türeyen diğer ilaçlara bağışık örneklerin herhangi birinin tamamen dominant hale gelmeyeceğini söylüyor. NFDS süreci bu tarz bir dominasyonun önüne geçecek.

Araştırmaya katkıda bulunan isimlerden, Cambridge Wellcome Sanger Enstitüsü’nden Profesör Jukka Corander ise araştırmada 1000 genomun incelendiğini ve sürecin nasıl işlediğine dair bir fikir edinildiğini söylüyor.

Hastalık yapan bu süper bakteri versiyonu kişiye bulaştığında, bağırsakta bulunan sağlıklı E. coliyi devre dışı bırakıp onun yerine yerleşiyor. Corander, bu sürece sebep olan etmeni bulmaları halinde hastalığı engelleyebileceklerini düşünüyor.

Araştırma, mBio’da yayımlandı.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-04-scientists-superbug-coli-clones-human.html
9
2
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
9
2
1
1
0