iPhone 15, Kablolara Çifte Standart Uygulayacak (USB Type-C Gelmese de Olurmuş)

34
6
4
1
0
USB Type-C ile gelecek iPhone 15 modelleri ile ilgili dikkat çeken bir iddia gündeme geldi. İddiaya göre Apple, lisanslı olmayan USB Type-C kablolarda şarj ve veri transfer hızını sınırlayacak.

ABD merkezli teknoloji devi Apple, bir süredir USB Type-C meselesi ile gündemde. Hatırlayan okurlarımız olacaktır; Avrupa Birliği Apple'ın USB Type-C'ye geçişini zorunlu kıldı. Daha önceki dönemlerde, bu geçişin birkaç yıl sonra gerçekleşeceği belirtildi ancak son günlerde, iPhone 15 ile Apple'ın USB Type-C'ye resmen geçeceğini gözler önüne seren sızıntılarla karşılaşıyoruz. Örneğin; iPhone 15'in sızdırılan tasarım görüntüleri.

Şimdiyse Apple'ın USB Type-C'ye geçişi ile ilgili kafaları karıştıracak yeni bir gelişme yaşandı. Geçmişte yaptığı bazı önemli sızıntılarla güvenilirlik kazanan ShrimpApplePro, Apple'ın iPhone 15 ile tüketicilere çifte standart uygulayacağını ileri sürdü. Kaynağımıza göre Apple, sadece 'made for iPhone' (MFi) programı kapsamında üretilen USB Type-C kablolara tam destek verecek. İddiaya göre bugün kullandığınız Type-C kablolar, iPhone 15 ailesinde ciddi kısıtlamalarla karşılaşacaklar.

Şarj ve veri transfer hızı, MFi lisanslı kablolarla daha yüksek olacak!

iPhone 15 tasarım sızıntısı

*iPhone 15 tasarımını gösteren sızıntı.

İddialara göre iPhone 15'i sıradan bir USB Type-C ile kullanacak olan tüketiciler, şarj ve veri aktarım hızının düşük olduğunu görecekler. Öte yandan; Apple'ın orijinal USB Type-C kabloları ile MFi programı kapsamında üretilmiş lisanslı kablolardan edinen tüketiciler ise USB Type-C teknolojisinin sunduğu hız değerlerini, iPhone'un sağlayabileceği düzeyde maksimum seviyede kullanabilecekler. 

Bu iddiayı daha basit bir şekilde anlatalım: iPhone 15 ailesinde tıpkı iPhone 14 ailesindeki gibi 25W şarj desteği sunulduğunu varsayalım. Orijinal veya MFi lisanslı USB Type-C kabloların kullanıldığı iPhone 15'ler, doğrudan 25W güçte şarj olacaklar. Aynı iPhone, MFi lisansı olmayan veya bugün kullanmakta olduğunuz sıradan bir USB Type-C kablo ile şarj edilmek istendiğinde örneğin 15W güç çekebilecek. 

Bu iddia ile Avrupa Birliği'nin yapmak istediği şey çelişiyor!

USB Type-C vs Lightning

Avrupa Birliği, sürdürülebilirliği sağlamak için Apple'ın da diğer markalar gibi USB Type-C'ye geçiş yapmasını istemişti. Ancak bugün dillendirilen iddia, tüketiciler içerisinde yeni bir ayrıma yol açacak. Hali hazırda USB Type-C'ye sahip olan bir tüketici, iPhone 15 satın aldığında yeni bir kabloya geçiş yapacak çünkü haklı olarak maksimum hızda şarj desteğine sahip olmak isteyecek. Böyle bir durumda sürdürülebilirlik amacına pek de ulaşılamamış olunacak.

MFi tam olarak ne anlam ifade ediyor?

mfi logo

Apple'ın made for iPhone programı, üçüncü taraf üreticilere özel bir lisans veriyor. Bu lisans, üretilen aksesuarın bizzat Apple tarafından onaylandığı anlamına geliyor. Eğer teknoloji perakendecilerine gider ve iPhone için bir şarj kablosu almak isterseniz, bazı kabloların kutusunda made for iPhone logosu görürsünüz. İşte bu ürün Apple tarafından onaylanmıştır. Bununla birlikte, onaylı ürünlerin fiyatları, onaysız ürünlerden daha pahalıdır. Bunun nedeni, made for iPhone programına dahil olan bir aksesuar üreticisinin lisans için Apple'a ödeme yapmış, yani daha pahalıya mal etmiş olmasıdır.

Kaynak : https://appleinsider.com/articles/23/02/28/iphone-15-to-require-certified-accessories-for-full-access-to-usb-c?utm_medium=rss
34
6
4
1
0
Emoji İle Tepki Ver
34
6
4
1
0