Türkiye'deki iPhone Kullanıcılarına Bayram Sonrası Uykudan Uyandıran Mesaj: Evde Kal Türkiye (Açıklama Geldi)

94
47
27
7
4
Türkiye'de iPhone kullanıcıları bu sabah dikkat çekici bir uyarı mesajı ile uyandı. Pek çok iPhone kullanıcısı 'test bildirimi' olarak 'Evde Kal Türkiye' mesajı aldı. Mesaj, 'Acil Durum Uyarıları' kapsamında gönderildi.

Uzun bayram tatilinin son günlerinde, iPhone kullanıcıları soğuk duş etkisi yaratacak bir mesajla güne başladı. Ülkemizde pek çok iPhone kullanıcısı, telefonlarına gelen 'Acil Durum Uyarıları' kapsamında 'Evde Kal Türkiye' mesajı ile gözlerini açtı. Mesaj, 'test bildirimi' olarak gönderilmiş olsa da o detay göze çarpana kadar epey düşündürtecek cinsten bir uyarı. 

iPhone'larda acil durum uyarıları, hükümet tarafından yayınlanan uyarılar ya da kamu güvenliğini ilgilendiren konular ile ilgili uyarılar bu şekilde yayınlanabiliyor. Benzer bir durum geçtiğimiz sene Aralık ayında da yaşanmış, pek çok kullanıcı aynı uyarı mesajını arka arkaya aldıklarını paylaşmışlardı.

Uyarı neden yayınlanmış olabilir?

Her ne kadar 'test bildirimi' olsa da akıllara haliyle bu türden bir uyarı mesajının neden yayınlanmış ya da test edilmiş olabileceği sorusu geliyor. Bu sorunun Apple tarafından verilen yanıtına göre 'Acil Durum Uyarıları';

  • Ülke veya bölgenizdeki hükümet tarafından yayınlanan uyarılar,
  • Güvenlik veya yaşamla ilgili yakın tehdit içeren durumlara ilişkin uyarılar,
  • Olağanüstü iklim koşullarına ilişkin uyarılar,
  • Kamu güvenliği uyarıları

gerekçeleri ile aktif edilebiliyor. 'Evde Kal Türkiye' uyarısı, ilk seçeneğe aitmiş gibi görünse de ortada bir test değil de bir hatanın olması bile muhtemel ve bu konuda resmi bir bilgilendirme ya da açıklama henüz yapılmış değil. Gelen ilk haberler ise mesajı alanların Vodafone kullanıcıları olduğu yönünde ancak bu henüz kesinleşmiş bir bilgi değil.

Pek çok iPhone kullanıcısının paylaşımlarına bakacak olursak bu test uyarısı sabah saatlerinden beri dakikalar içerisinde arka arkaya tekrarlıyor. Eğer benzer bir durum yaşıyorsanız ve acil durum uyarılarını geçici olarak da olsa kapatmak istiyorsanız aşağıdaki adımları izlemeniz yeterli;

  • Ayarlar > Bildirimler'e gidin.
  • Ekranın en alt kısmına kaydırın.
  • Hükümet Uyarıları'nın altında, ilgili uyarı türünü açın veya kapatın.

Öte yandan Apple'ın internet sayfasında yer alan bilgiye göre Acil Durum Test Uyarıları, alarma benzer bir ses duymanızı sağlıyor ve bu uyarı, bu sesin bir test olduğunu belirtiyor.

Vodafone Türkiye açıklama paylaştı:

vodafone türkiye

94
47
27
7
4
Emoji İle Tepki Ver
94
47
27
7
4