iPhone ya da Mac'lerin Kolaylıkla Hacklenebildiği İki İlginç Yöntem

18
16
2
2
1
Güvenlik ve gizlilik konusunda kullanıcılarının gönlünü fetheden Apple cihazları hacklemek için iki ilginç yöntem ortaya çıktı. Aslına bakıldığı zaman son derece ucuz ya da kolay şekilde gerçekleştirilen bu yöntemlerin belirli durumlarda pek de pratik olmadığını belirtmekte yarar var.

Apple kullanıcıları, genellikle Apple işletim sisteminin onlara sunduğu güvenlik sebebiyle cihaz tercihlerini Amerikalı üreticiden yana kullanıyor. Günlük işlemlerinde verilerinin gizliliği ve güvenliği konusunda Apple'ı tercih eden kişiler, Apple'ın yüksek müşteri memnuniyetini de cihazlarla birlikte satın almış oluyor.

Tabii ki bir güvenlik sistemi ne kadar güvenli olursa olsun kırılması imkânsız duvarlarla çevrelenmediği için bir şekilde verilere ulaşılabiliyor. Ortaya çıkan iki yeni yöntemse yaygın olarak kullanılamayacak olsa da güvenlik sistemlerinin aslında kırılabildiğini gösteriyor.

Mac

mac hack

Birinci yöntemde Mac'lerin bir kablo aracılığıyla nasıl hacklenebilirliği üzerinde duracağız. O.MG Cable isimli kablo, Apple'ın Lightning şarj kablosuna fazlasıyla benziyor ancak orijinal kablodan biraz daha değişik. Özel olarak tasarlanan kablo, Mac'in Wi-Fi ağıyla etkileştiği herhangi bir Mac'e erişim sağlayabiliyor.

Kablonun geliştiricisi, Vice'a verdiği bir röportajda "En nihayetinde mutfağımda sistemi geliştirip kablonun içine yerleştirdim. DEF CON'daki prototipler de aşağı yukarı aynı şeyi yapıyordu" ifadelerini kullandı.

O.MG Cable isimli kabloların her biri 200 dolarlık bir fiyat etiketine sahip. Kablo, aynı zamanda varlığını gizlemek için özel bir sistemi de içerisinde barındırıyor.

Peki, bu tip saldırılardan nasıl kaçınırsınız? Kendi kablonuzu kişiselleştirin. Kişiselleştirme olarak kablonuzu boyayabilir ya da başkalarının taklit edemeyeceği bir şekle getirebilirsiniz. Bu sayede başkalarının kablosunu bilinçsiz bir şekilde kullanmamış olursunuz.

iPhone

iphone hack

Birçok kişinin kullandığı iPhone'ları hacklemeye gelirsek güvenlik araştırmacılarının 120 saniye içerisinde Face ID güvenlik sistemini aştığını söyleyebiliriz.

Kulağa biraz korkunç ve güvenliksiz gibi gelse de çok ağır uyumuyorsanız korkmanız gereken bir şey olmadığını söyleyebiliriz. Güvenlik araştırmacıları, iPhone'ların Face ID sisteminde ilginç bir sistemi keşfetti. Normal şartlar altında kullanıcının uyanık olup olmadığına bakan sistemin belirli bir zamanda bu kontrolü gerçekleştirmediği ortaya çıktı.

face id

Kullanıcının gözlük taktığını tespit eden iPhone'ların güvenliği azalttığını keşfeden araştırmacılar, bir gözlüğün üzerine daire şeklinde bir beyaz bant, o bandın üzerine de göz bebeği boyutunda bir siyah bant yapıştırıp iPhone sahibine gözlüğü takarak tarama yaptığı zaman telefonun açıldığını keşfetti. Az önce de belirttiğimiz gibi, gözünüze gözlük takıldığında dahi uyanmıyorsanız korkmaya başlayabilirsiniz.

Önemli uyarı: Haberde yer alan yöntemlerle herhangi bir kişinin cihazına girdiğiniz zaman kişinin rızasını almadan kişisel cihazına erişim sağladığınız için suç işlemiş olursunuz. Bu yöntemleri uygulamayın.

Kaynak : https://www.zdnet.com/article/two-weird-ways-your-iphone-or-mac-can-be-hacked/
18
16
2
2
1
Emoji İle Tepki Ver
18
16
2
2
1