Telif haklarının korunumundaki en büyük araç korsan sitelerinin engellenmesidir. Birçok ülkede kullanılan bu yöntem, oldukça verimli sonuçlar verdiğini de kanıtlamış durumda.
İtalya bu konuya diğer ülkelerden daha aktif bir yaklaşım benimseyen bir ülke. Son yıllarda, geniş bir yelpazedeki telif hakkı sahiplerinin şikayetlerini takiben, ülkenin korsanlık nedeniyle yasaklanmış siteler listesine binlerce yeni site eklendi.
İtalya, bu başarısını diğer ülkelerden farklı yasaklama yöntemine borçlu. Hak sahipleri, şikayetçi oldukları bir siteyi, ülkenin telekomünikasyonunu denetleyen kurum AGCOM’a doğrudan bildiriyorlar. Yani hak sahipleri mahkemeye ihtiyaç duymadan şikayetlerini daha çabuk ve hızlı şekilde iletiyorlar. Yalnızca geçtiğimiz yıl boyunca 385 siteye erişim engeli getirildi.
Site engelleme çabaları, engellenen sitelere giden trafiği önemli ölçüde azalttı. Dahası AGCOM tarafından yayınlanan verilere göre, diğer korsan sitelerine yapılan ziyaret sayısı da düşüşe geçti.
Aşağıdaki resimde gösterildiği gibi, korsan sitelerine yapılan mobil (kırmızı) ve masaüstü (mavi) ziyaretlerinin sayısı 2018 ve 2019 yılları arasında %35 azalmaya uğradı.
Aşağıdaki grafikte sitelere özel trafik değerlerini görebilirsiniz. Örneğin, Ocak 2019'da 2conv.com (mavi çizgi) ve flv2mp3.by (yeşil çizgi) siteleri engellenmiş. Hemen ardından ziyaretçi sayılarında önemli bir düşüş yaşanmış.
AGCOM ve çeşitli müzik platformları genel etkilerden dolayı mutlu. Yıllar sonra nihayet korsanlıkla savaşabildiklerine inanıyorlar.
Bu İtalyan müzik endüstrisi için olumlu bir haber olsa da, her şeyin iyi yönde gittiği anlamına gelmiyor. İtalyan Müzik Endüstrisi Federasyonu müdürü Enzo Mazza, korsanlıktan daha büyük problemler olduğunu söylüyor. Ne kadar ironik olsa da, bu sorunlar birçok korsanın geçiş yaptığı yasal alternatiflerle bağlantılı.
Enzo Mazza’ya göre asıl mesele korsanlık değil, ücretsiz YouTube ve Spotify kullanıcılarının “premium” kullanıcılar olmamaları. Ona göre insanları bir abonelik modeline sürüklemek kolay değil.
Dünya üzerinde müzik dinlemek isteyen insanların büyük çoğunluğu YouTube’u kullanıyor. Bu insanlar için gayet iyi bir seçenek olsa da, plak şirketleri ödeme yaparak müziğe ulaşan insanların sayısında bir artış görmek istiyor. Mazza, özellikle Spotify’a kampanyalar yaparak daha fazla ücretli kullanıcı çekme çağrısı yapıyor.
İnternet sitelerini engelleme çabaları korsanlık oranlarının düşürülmesine yardımcı olsa da, hak sahipleri istedikleri kazanç miktarlarına ulaşamadıklarını söylüyor.
Atılmak istenen bir sonraki adım, ücretsiz kullanıcıları ödeme yapan abonelere dönüştürmek. Ancak, bu dönüştürme işlemi dikkatle yapılmadığı takdirde, kullanıcıların tekrar korsan sitelerine dönmeleri kaçınılmaz olabilir.