LightSail 2 Uydusu, Güneş Yelkeni Açarken Bilim İnsanlarının Heyecanını Gösteren Video

18
10
7
4
4
Güneş enerjisinden faydalanarak uzayda yol katedebilmek için üretilen LightSail 2 uydusu, geçtiğimiz ay SpaceX firmasının Falcon Heavy roketinin içinde uzaya fırlatılmıştı. Uydu, geçtiğimiz günlerde dünyayla ilk bağlantısını kurup yörüngeden çektiği fotoğrafları başarıyla yollamıştı. Şimdi de asıl hedefi olan Güneş paneli yelkenlerini açtı.

Uzay Meraklıları Topluluğu’nun kitle fonlaması sayesinde kısmen finanse edilen uzay aracı LightSail 2, 25 Haziran'da SpaceX’in Falcon Heavy’siyle birlikte uzaya fırlatılmıştı. O zamandan beri, dünyayı dolaşıyor, temel görevi olan yelkenleri hareket ettirmeye ve sonuçları incelemeye hazır olmasını sağlamak için testlere giriyor. 

Uydu, güneş enerjisi ile gövdesinde bulunan güneş paneli yelkenlerini çalıştıracak ve bu sayede hareket edebilecek. Uydunun yörüngedeki konumu canlı olarak izlenebiliyor. Uydu ayrıca, kaydettiği görüntüleri çevrimiçi olarak anlık bir şekilde dünyaya gönderebiliyor. Planetary Society ise, uydunun yelkenlerini açtığı anı YouTube kanalından canlı olarak yayınladı.

Falcon Heavy

Güneş paneli yelkenleri sayesinde yapılan itiş, çok düşük maliyetli olması ve potansiyel olarak çok uzun bir süre çalışabilmesi nedeniyle uzaydaki geniş alanların incelenmesine ve araştırma görevlerinde çeşitli yüklerden kurtulmaya olanak sağlıyor. Fakat yine de çok düşük bir itme gücüne sahipler ve hızlanmaları çok uzun bir süre alıyor.

LightSail 2, ünlü bilim insanı Carl Sagan tarafından tasarlanan bir konsept üzerine inşa edilmişti. 30 cm x 30 cm x 10 cm boyutlarındaki uydu güneş paneli yelkenlerini açtığında 32 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Aracın, yelkenlerini kullanarak yörüngesini değiştirip değiştirmediği izlenip kontrol edilecek.

Light Sail'den Çekilmiş Fotoğraf

Bugüne kadar, güneş yelkenleri hakkında bilinenlerin çoğu hala teoride kalıyor. Daha önce Japonya Havacılık Araştırma Ajansı tarafından, güneş yelkenlerinin işleyişi konusunda araştırma yapmak amacıyla geliştirilen IKAROS adlı uydu, 2010 yılında yola çıkmıştı. Ancak daha öğrenilecek çok şey var. LightSail 2’nin de bu konuda araştırmacılara yardımcı olacağı kesin.

LightSail 2 uydusunun Güneş paneli yelkenlerini açtığı canlı yayın videosunun kaydını aşağıdan izleyebilirsiniz. Video şu an liste dışı hale getirilmiş, yani Webtekno dışında başka yerde kolay kolay bulamazsınız, bizden söylemesi ;)

Kaynak : https://techcrunch.com/2019/07/23/watch-crowdfunded-spacecraft-lightsail-2-unfurl-its-solar-sail-live/
18
10
7
4
4
Emoji İle Tepki Ver
18
10
7
4
4