Android Telefonlarda 'Önbellek Temizliği' Nasıl Yapılır?

44
8
4
4
3
Akıllı telefonlarımızın belirli bir süreden sonra yavaşladığını hepimiz deneyimlemişizdir. Bugün bunun sebebi olan uygulama önbelleklerinin nasıl temizleneceğini anlatacağız.

Akıllı telefonlarımız, onları kullandığımız süreçte çok da gerekli olmayan birçok dosya topluyor. Cihazımızdaki depolama alanını artırmak için bu gereksiz dosyaları silmemiz gerekiyor. Bunu da ‘önbellek temizliği’ adını verdiğimiz işlemle gerçekleştiriyoruz.

Bugün sizlere, hem mobil tarayıcınızdaki hem de mobil uygulamalarınızdaki önbelleklerin nasıl temizlenebileceğini göstereceğiz. İsterseniz lafı daha da fazla uzatmadan başlayalım:

Chrome mobil tarayıcısında önbelleği silme:

  1. Cihazınızdaki Chrome uygulamasına tıklayın.
  2. Sağ üstte bulunan ‘üç nokta’ simgesine basın.

  1. ‘Geçmiş’e, ardından ‘Arama Geçmişini Temizle’ seçeneğine tıklayın.

  1. ‘Zaman Aralığı’ bölümünden silmek istediğiniz bölümü seçin.
  2. ‘Önbelleğe alınan resimler ve dosyalar’ seçeneğini işaretleyin.

  1. ‘Verileri Temizle’ butonuna dokunarak ön belleği temizleyin.

Üçüncü parti uygulamalarda önbelleği silmek:

Uygulama önbellekleri, tarayıcıların önbellekleri ile benzer işlevleri görüyor. Uygulamayı kullanırken daha hızlı bir deneyim sunmak adına küçük dosyalar kaydedilir. Ancak özellikle Instagram veya Facebook gibi sosyal medya uygulamaları, gereğinden çok fazla dosyayı önbelleğe kaydederek büyük yer kaplar ve bu da telefonunuzun yavaşlamasına sebep olur.

  1. Telefonunuzdaki ‘Ayarlar’ uygulamasına girin.
  2. ‘Uygulamalar ve bildirimler’ sekmesine gidin.​

  1. ‘Uygulama bilgileri’ seçeneğine dokunun.

  1. Buradan önbelleğini temizlemek istediğiniz uygulamaların teker teker sekmelerine girip ‘Önbelleği Temizle’ seçeneğine tıklamanız gerekiyor

Uygulamaların önbelleklerini silmek, uygulamada kayıtlı olan bilgilerinizi silmez. Önbelleğe sadece anlık görüntülenmesi gereken dosyaların bir kopyası kaydolur. Bu yüzden endişelenmeniz gereken bir durum yok.

Ne sıklıkla önbellek temizliği yapmalısınız?

Eğer sosyal medyada çok fazla dolanıyorsanız haftada bir temizlik yapmanız gerekebilir. Ancak sosyal medyayı çok fazla kullanmıyorsanız ayda bir kez temizlik yapmanız da yeterli olacaktır. Ayrıca uygulamalarınızı, eğer varsa harici hafıza kartına taşımanızı da tavsiye ederiz.

Kaynak : https://www.businessinsider.com/how-to-clear-cache-on-android-phone
44
8
4
4
3
Emoji İle Tepki Ver
44
8
4
4
3