Devlet, Piyasayı Canlandırmak İçin Otomobil Üreticilerine Teşvik Verecek

18
16
4
2
0
Resmi Gazete’de bugün yayınlanan bir karara göre, asgari olarak 100 bin adet üretim yapabilecek olan veya var olan tesislerinin üretim kapasitesini 100 bin adet daha üretim yapılabilecek şekilde geliştirecek olan otomobil üreticileri, motor hacmi 1.6 litreye kadar olan araçlarını gümrük vergisi olmaksızın ithal edebilecek. Eğer üretim hibrit veya elektrikli otomobil üretimine yönelik olacaksa bu limit 2.5 litreye çıkartılacak.

Son dönemde yaşanan ekonomik durgunluğu atlatmak ve istihdamı artırmak amacıyla alınan birtakım önlemler bulunuyor. Bu amaçla yapılan bir düzenleme de bugün Resmi Gazete’de yayınlandı ve yasal olarak devreye girdi. 

otomobil-teşvik-kanunu

Yukarıda yer alan kanun maddesi, çeşitli firmaları etkiliyor. Ford Otosan, VW ile birlikte yeni modelini Türkiye’de üretecekti. Bu amaçla da buradaki tesisin seviyesi 100 bin artırılacak ancak şu anki karar sonucunda Ford Otosan bu ithalat teşvikinden yararlanamıyor. 

Temel olarak ürün gamında değişikliklere giden Honda ise 2021 yılında Türkiye’den ayrılacağını açıklamıştı. Marka, Türkiye’de 50 bin araç üretme kapasitesine sahip. Firma, bu kapasiteyi artırarak Türkiye’de kalmayı tercih edebilir. 

otomobil-üretim-fabrikası

Hyundai ve Toyota ise üretim kapasitelerini arttırarak bu yeni kanundan faydalanma yoluna gidebilir. Hyundai, 45 ülkeye ihraç edeceği yeni i10 için üretim merkezi olarak da Türkiye’yi seçmişti. Yine de herhangi bir firmadan bir açıklama gelmedi. 

Ülkemizdeki firmalardan en büyük üretim kapasitesine sahip olan firma Fransız Renault. Üretim kapasitesi 375 bin olan firma, yılda 336 bin 780 araç üretimi yapıyor. Tofaş, kapasitesi 290 bin olmasına rağmen 168 bin civarında.otomobil üretirken onu Toyota ve Hyundai takip ediyor.

 

Kaynak : https://www.sozcu.com.tr/2019/otomotiv/otomobil-uretimi-yatirimi-icin-devletten-tesvik-hamlesi-5270860/
18
16
4
2
0
Emoji İle Tepki Ver
18
16
4
2
0