RAM’in Çalışma Hızını Gösteren MHz’yi Öğrenmek İçin Uygulayabileceğiniz Programlı ve Programsız Yöntemler

28
7
5
2
1
Bilgisayarlarımızın geçici depolama belleği olan RAM, cihaz performansı için son derece önemli bir donanım olduğu için kapasitesi kadar çalışma hızı yani MHz değeri de bir o kadar önemlidir. Henüz bu hızı bilmiyorsanız gelin RAM MHz öğrenme işlemi için uygulayabileceğiniz en basit programlı ve programsız yöntemlerden bazılarını görelim.

Bilgisayarların teknik donanımlarıyla pek haşır neşir olmasanız ve sıfırdan bir bilgisayar toplamak için düşünceleriniz olmasa bile eminiz RAM olarak adlandırılan donanımı duymuşsunuzdur. RAM nedir hepimiz az çok biliyoruz çünkü bilgisayarımızın geçici depolama belleği olan bu donanımın gücü direkt olarak bilgisayar performansını etkiliyor. Ancak RAM gücü kadar çalışma hızı da bir o kadar önemli.

RAM donanımının çalışma hızı MHz olarak gösterilir. RAM hızı, bellek hızı olarak da anılan RAM MHz değeri pek çok kişi tarafından bilinmez ancak anakartın çalışma hızını direkt olarak etkilediği için son derece önemlidir. Bu nedenle diğer donanımlarla olan ilişkisi açısından da bu değer bilinmelidir. Gelin RAM MHz öğrenme işlemi için kullanabileceğiniz en basit programlı ve programsız yöntemlere yakından bakalım.

ram mhz öğrenme

Temelden başlayalım, RAM nedir?

Random Access Memory kısaca RAM, bilgisayarınızdaki verilerin geçici olarak saklandığı bir depolama birimidir. Bilgisayarınız kapandığı zaman ya da yeniden başlattığınızda burada saklanan veriler silinir. Bilgisayar açıldığı anda çalışmaya başlayan RAM’in en temel amacı, işlemcinin verilere çok daha hızlı bir şekilde ulaşmasını ve böylece en güçlü performansı sunmasını sağlamaktır. 

Peki RAM bellek MHz hızı nedir?

Bellek hızı ve RAM hızı olarak da anılan RAM MHz değeri, RAM donanımının çalışma hızını ifade eder. RAM MHz değeri ne kadar yüksek olursa veri alışverişi de bir o kadar hızlı ve verimli olur. RAM gücü olarak da bahsettiğimiz RAM bellek kapasitesi GB cinsinden gösterilirken RAM çalışma hızı genel olarak megahertz cinsinden MHz kısaltması ile gösterilir. 

ram mhz öğrenme

Programlı ve programsız RAM MHz öğrenme yöntemleri:

  • Yöntem #1: cmd Komut İstemi sayfası üzerinden RAM MHz öğrenme 
  • Yöntem #2: Görev Yöneticisi sayfası üzerinden RAM MHz öğrenme 
  • Yöntem #3: CPU-Z programı ile RAM MHz öğrenme 

Yöntem #1: cmd Komut İstemi sayfası üzerinden RAM MHz öğrenme:

  • Adım #1: Windows arama çubuğunu açın.
  • Adım #2: cmd yazın ve aratın.
  • Adım #3: Sonuçlar arasından Komut İstemi sayfasını açın.
  • Adım #4: Komut İstemi sayfasına wmic memorychip get speed yazın ve Enter’a basın.
  • Adım #5: Speed başlığı altında RAM hızı görüntülenecek. 
  • Adım #6: Yazmıyor ama bu hız MHz cinsindendir. 

ram mhz öğrenme

Windows 7, Windows 10 ve diğer versiyonlara sahip bilgisayarınızda cmd Komut İstemi sayfası üzerinden RAM MHz öğrenme işlemi için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Etkili ve basit bir yöntem olsa bile tek bir komut üzerinden yalnızca RAM MHz değerini gösterdiği için genel donanımlarınız ve RAM hakkında pek detaylı bilgi öğrenemezsiniz. 

Yöntem #2: Görev Yöneticisi sayfası üzerinden RAM MHz öğrenme:

  • Adım #1: Windows tuşu + X tuş kombinasyonunu tuşlayın.
  • Adım #2: Açılan menüden Görev Yönetici seçeneğine tıklayarak sayfayı açın.
  • Adım #3: Sayfanın solundaki menüden Performans sekmesini genişletin.
  • Adım #4: Bellek başlığına tıklayın.
  • Adım #5: Ekranın sağ alt köşesindeki Hız başlığı, RAM MHz değeridir.

ram mhz öğrenme

Windows işletim sistemine sahip bilgisayarınızdaki Görev Yöneticisi sayfası üzerinden RAM MHz öğrenme işlemi için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Görev Yöneticisi sayfasından RAM MHz değerini öğrenmenin yanı sıra bilgisayarınızdaki işlemler, donanım performansı, uygulama geçmişi, başlangıç uygulamaları, kullanıcılar, görev ayrıntıları ve sistem hizmetleri hakkında da detaylı bilgi alabilirsiniz.

Görev Yönetici sayfasındaki Performans sekmesi bir hayli detaylı bilgi barındırır. CPU, bellek, SSD, Wi-Fi ve GPU performansınızı görebilirsiniz. Bellek başlığında RAM kullanılabilir alanı, kullanılan alanı, hızı, kullanılan yuvaları, form faktörünü ve donanıma ayrılmış alanı da öğrenmeniz mümkün. Yani Görev Yönetici, donanımlarınız hakkında en detaylı bilgileri alabileceğiniz sayfadır. 

Yöntem #3: CPU-Z programı ile RAM MHz öğrenme:

  • Adım #1: Buradaki bağlantı üzerinden CPU-Z programını indirin.
  • Adım #2: Kurulumu tamamlayın.
  • Adım #3: CPU-Z programını çalıştırın.
  • Adım #4: Memory sekmesini açın.
  • Adım #5: DRAM Frequency başlığını bulun.
  • Adım #6: DRAM Frequency değerinin iki katı sizin RAM MHz değerinizdir yani gördüğünüz sayıyı 2 ile çarpın.

ram mhz öğrenme

CPU-Z programı üzerinden bilgisayarınızın RAM MHz değerini öğrenmek için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. CPU-Z, bilgisayarınızın donanımları hakkında en detaylı bilgileri görebileceğiniz programlardan bir tanesidir. Güvenilir olduğu ve bilgisayarınızda çok fazla yer kaplamadığı için gönül rahatlığıyla kullanmanız mümkün. 

Bilgisayarın kaç GB RAM olduğunu nasıl anlarız?

Bilgisayarın kaç GB RAM olduğunu anlamak yani RAM belleğini öğrenme ile RAM MHz öğrenme yöntemleri son derece benzerdir. RAM’in kaç GB olduğunu da Görev Yöneticisi sayfası üzerinden ya da CPU-Z benzeri programlar kullanarak öğrenebilirsiniz. Eğer yeni bir RAM ya da bilgisayar alacaksanız zaten teknik özellikleri bölümünde ilgili detayları görebilirsiniz. Tatmin olmadıysanız üretici firma ile iletişime geçmeniz de mümkün. 

ram mhz öğrenme

RAM alırken dikkat edilmesi gerekenler:

RAM MHz değerine ve kaç GB olduğuna baktınız, fark ettiniz ki bu RAM size yetmiyor ve yenisini almalısınız. Peki bilgisayar için doğru bellek, RAM nasıl seçilir? Elbette ülkemiz gerçeklerini ön planda tutarak öncelikle kendinize bir bütçe belirlemelisiniz. Daha sonra yapacağınız aramaları bu bütçe filtresinden geçirirseniz çok daha hızlı sonuç almanız mümkün. 

Standart kullanım için 4 GB, ortalama oyunlar için 8 GB,  çoklu görevler için 16 GB, çok daha profesyonel kullanım için 32 GB RAM işinizi görecektir. Elbette bunlar en az değerlerdir, yoksa 32 GB’ın bile yetmediği pek çok yazılım var. Anakart uyumluluğuna da dikkat etmeniz gerekir. DDR3, DDR4 ve DDR5 için ihtiyacınız olan aktarım hızı değişiklik gösterecektir. Elbette RAM MHz hızı da dikkat etmeniz gereken önemli bir etmendir. İkili mi tekli mi RAM alacağınız da bu seçimi etkilemektedir.

Bilgisayarımızın performansını direkt olarak olarak etkileyen bellek çalışma hızı RAM MHz öğrenme işlemi nasıl yapılır sorusunu yanıtlayarak uygulayabileceğiniz programlı ve programsız yöntemlerden bahsettik. Sizin RAM MHz hızınız kaç? Deneyimlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz. 

28
7
5
2
1
Emoji İle Tepki Ver
28
7
5
2
1