Samsung, 2021 Yılında AMD'nin RDNA Mimarisine Sahip Mobil GPU'larını Kullanacak

34
3
1
1
0
Haziran ayında ortaklıklarını ilan eden iki büyük teknoloji firması Samsung ve AMD, gelecek adına planlarını yavaş yavaş hayata geçiriyor. Samsung, 2021 yılında mobil cihazlarında AMD yongalı GPU'lar bulunmasını hedefliyorlar.

Koreli teknoloji devi Samsung'un Note7 olayından önce Cortex çekirdeğini kullanan Samsung Exynos yongaları, San Diego merkezli yonga devi Qualcomm’un en önemli bilgisayar ürünleri olan SoC’lere bilgisayar performansı açısından üstün gelmişti. Ancak Qualcomm, Adreno GPU'ları sayesinde grafik performansında her zaman üstünlüğü korudu.

Samsung ve AMD, Haziran ayında mobil grafikler üzerinde iş birliği yapmak için bir ortaklık yaptığını açıklamışlardı. Ortaklık, Samsung'a grafik ve video hızlandırıcıları için AMD'nin yardımını getirecekti. Şimdi bu ortaklığın getirileri hakkında daha fazla ayrıntıya sahibiz.

samsung amd ortaklık

İkinci çeyrek kazanç açıklamalarında Samsung, mobil grafik çözümlerini başlatma planlarına kısaca değindi. Koreli teknoloji devi Exynos SoC'lar için özel Mongoose CPU çekirdeği tasarlarken şirket, hâlâ grafik hesaplamaları yapmak için ARM'ın Mali GPU'larına güveniyor.

Samsung'un en son kazanç toplantısında şirket temsilcileri tarafından yapılan açıklamalara göre Samsung, AMD yongalarını 2021 gibi kısa bir sürede kullanmaya başlayacak. Samsung ve AMD arasındaki ortaklık, ikisine de mobil ekosistemde istikrarlı bir yer sağlayacak.

Toplantıda sorulan bir soruya yanıt olarak cevap veren şirket temsilcisi, şu ifadeleri kullandı:

“Bildiğiniz gibi AMD, özellikle PC pazarının ilk günlerinden beri GPU alanında bir lider ve teknoloji açısından önemli bir noktada. Bu ortaklıkla yalnızca mobil SoC'lerimizin değil diğer uygulamalardaki performansımızı arttırmak için AMD'nin GPU gücünden yararlanabileceğimizi düşünüyoruz. Ancak bir önceki teknolojisinin ortadan kaldırılması için gereken zaman dikkate alındığında, GPU teknolojisinin aşağı yukarı iki yıl boyunca piyasaya sürülecek ürünlerde kullanılmaya başlanmasını bekliyoruz.”

Samsung'un yongaları, AMD'nin RDNA grafik mimarisini kullanacak. RDNA, 2012'de piyasaya sürülen GCN (Graphics Core Next) mimarisinde başarılı oldu. AMD'ye göre RDNA PPC'yi 1,25x ve güç verimliliğini 1,5x arttırıyor. Samsung'un AMD ile olan ortaklığı da Koreli şirketin, oyun akıllı telefon pazarında büyük bir etki yapmasını sağlayacak. Bu pazar, şu anda Razer, Asus ve Black Shark'ın telefonlarıyla dolu.

amd rdna

AMD'nin CEO'su Dr. Lisa Su konu hakkında şöyle yorum yaptı: “Radeon grafiklerini gelecekteki akıllı telefonlarına ve mobil SoC'lerine getirmek için çeyrek dönemde Samsung ile stratejik bir ortaklık ilan ettik. Ortaklık, Radeon'u her yere götürmek için ekosistemdeki endüstri liderleriyle bağlantı kurma stratejimizi ortaya koyuyor. Artık bilgisayar, oyun konsolu ve mobil pazarlar arasında büyüyen bir ekosisteme katkıda bulunan ve Radeon grafik mimarimiz için temel oluşturmuş ortaklıklar var.”

Kaynak : https://wccftech.com/samsung-amd-rdna-gpu-2021/
34
3
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
34
3
1
1
0