Samsung Galaxy S11'in Kalbinde 5nm İşlemci Yer Alacak

31
20
3
2
1
Samsung, verimlilik ve performansı arşa çıkaracak 5nm ve 3nm işlemciler konusunda izleyeceği geliştirme ve üretim planını açıkladı.

Daha küçük boyutlu işlemcilere daha fazla transistör sığdırmak, ARM işlemcilerden güç alan cihazların güç verimliliğini ve performansını artırmak adına oldukça önemli. Ayrıca daha küçük boyutlu işlemcilerin varlığı, cihazların küçülmesine ya da daha fazla donanım için boş alan açılmasına yardımcı oluyor.

Kaliforniya’da bir basın etkinliği düzenleyen Samsung, gelecek yıllarda üreteceği 5nm ve 3nm işlemcilerle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Yarı iletken teknolojisinde sektör lideri olan Samsung, gelecek nesil 7nm Exynos ve Snapdragon işlemcilerinin üretiminde kullanılacak EUV (Ekstrem Ultraviyole) litografisi hakkında bilgiler paylaştı.

Samsung’dan Kinam Kim, geçtiğimiz yıllarda yaptığı açıklama ile işlemcileri 5nm’ye kadar küçültmenin teknik olarak zor olmadığını belirtmişti. Samsung, boyutları daha da küçültmenin bir yolunu bulmuş olacak ki bugüne geldiğimizde 3nm Her Yere Geçit (GAA) ya da 3GAE işlemini, 5nm üretim süreci ile birleştirmeyi planlıyor.

Samsung, yaptığı açıklama ile GAA tabanlı işlemcilerin mobil, ağ, otomotiv, Yapay Zeka ve ve nesnelerin interneti gibi sektörlerde yaygınlaşmasını umduğunu belirtti. 3GAE Süreç Tasarım Kiti, geçtiğimiz nisan ayında müşterilerin yeni mimari üzerinde şimdiden çalışmaya başlayabilmesi için zaten iş ortaklarına sunulmuştu.

Peki Samsung’un 3nm ya da 5nm işlemciler üretecek olması bizi nasıl etkileyecek? 6nm üretim bu yılın ilerleyen dönemlerinde, 5nm üretim ise gelecek yılın ilk yarısında başlayacak. Yani Samsung Galaxy S10 ailesi, şirketin ilk 5nm işlemcilerini kalbinde taşıyabilir. Apple ve Huawei ikinci nesil 7nm işlemcileri kullanmaya devam edecek.

4nm yongaların geliştirilmesi bu yılın sonlarına kadar tamamlanırken, 3nm işlemcilerin gelecek yılın ikinci yarısında üretime alınabileceği düşünülüyor. Dolayısı ile Samsung’un gelecek yılın ikinci yarısında tanıtacağı Galaxy Note11, düşük bir ihtimal de olsa 3nm işlemciye sahip olabilir. Bu planlara göre 2020 yılı, ARM işlemciler adına büyük önem taşıyacak.

Kaynak : https://www.phonearena.com/news/Galaxy-S11-5nm-processor-Samsung-3nm-process_id116056
31
20
3
2
1
Emoji İle Tepki Ver
31
20
3
2
1