Şirketlerin Yeni Uzay Yarışı: Uydu İnterneti

29
8
3
1
1
Uydu internetinin dünyada yaygın bir hale gelmesi yakın bir gelecekte mümkün görünmüyor fakat pek çok şirket, bu alanda yatırımlar yapmaya devam ediyor.

Dünyanın en zengin insanı konumunda bulunan Jeff Bezos, uzay ve internet ile ilgili yeni projesi Project Kuiper'i açıkladı. Proje, tüm dünyada yüksek hızlı internet sağlamak için 3.236 uyduyu yörüngeye yerleştirme planını içeriyor.

Bununla ilgili çalışmalar yapan birçok şirketin olduğu biliniyor. Jeff Bezos da yeni projesiyle birlikte onların arasına katılacak gibi görünüyor. OneWeb, SpaceX gibi şirketlerin bu konuda çalışmalar yürüttüğü ve pek çok şirketin henüz adı duyulmayan projeleri olduğu bilinen bir durum. Daha fazla şirket bu alana yöneldikçe rekabet artacak gibi duruyor. Ve bu durum, bazı şirketlerin gözünü korkutmuşa benziyor. Özellikle de Amazon'un kurucusu Jeff Bezos, aşırı düşük fiyatlar ile rekabete yeni bir boyut getirirse bazı şirketlerin sektörden çekildiğini görebiliriz.

Iridium İletişim'in CEO'su Matt Desch, konuyla alakalı dikkat çekici bir yorumda bulundu. "Jeff Bezos sizi işsiz bırakacak kadar zengin." açıklamasını yaptı. Iridium, 1990'lı yıllarda uydu telefonu piyasaya sürmüştü fakat mobil çağın gelişimi nedeniyle zarar elde edip iflasını duyurmuştu. Şirket şimdi yenilenmiş bütün sistemleri ve 66 uydusu ile birlikte yeniden piyasaya çıktı ve geniş bant olmayan yüzde yüz küresel kapsama alanına sahip bağlantı sunuyor.

Desch, yaptıkları işin milyarlarca dolar maliyeti olduğunu, yapılan bir yanlışta tüm sektörün 10 yıl boyunca zarara uğrayacağını ve kendilerinin bunu yaptıklarını söyledi. Jeff Bezos'un yeni projesinden övgüyle bahsetti ve iyi dileklerini dile getirdi.

Uydu İnterneti

İnternetin uydular ile sağlanması, dünyanın her yerinde ve hatta uçaklarda insanların internete erişebileceği anlamına geliyor. Uydular aracılığıyla genişbant internete erişmek için ihtiyaç olan tek şey ise bir anten.

Yeni duyurulan takımyıldızı, nispeten daha düşük yörüngede bulunuyor. Bu, video oyunları veya görüntülü görüşmelerde gecikmeyi azaltmak için bir avantaj anlamına geliyor.

Hizmetin şu an için yeterli kullanıcıya ulaşamaması öngörülüyor. Bu nedenle OneWeb, şu an için hizmetlerini gemilere ve uçaklara yönelik olarak geliştirmeye çalışıyor.

Hizmetin yeterli kullanıcıya ulaşamayacağı düşüncesi, şirketlerin yeterli yatırımı yapmalarını engelliyor. Çalışmalarını finanse etme kaygısına sahip olan şirketlerin ayakta kalmaları için yeterli geliri elde etmeleri gerekiyor. Northern Sky'da kıdemli bir analist olan Shagun Sachdeva, şirketlerin çoğunun zamanla sektörden çekilmesini beklediğini ve sunulan internet hizmetlerinin en az beş ila 10 yıl boyunca yaygınlaşmayacağını belirtti.

Jeff Bezos ise şu an için avantajlı görünüyor. Kendi finanse ettiği roket şirketi Blue Origin sayesinde uydu interneti hizmetini daha rekabetçi fiyatlarla sağlayabilecek gibi görünüyor.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-05-space-satellite-internet-world.html
29
8
3
1
1
Emoji İle Tepki Ver
29
8
3
1
1