Hem İnsanları Hem de Dünyayı Sessizce 'Öldüren' Sonsuz Kimyasallardan Kurtulmamızı Sağlayacak Yeni Bir Yöntem Geliştirildi

12
2
0
0
0
Bilim insanları, gezegenimizin her yerine yayılmış olan ve hem Dünya hem de insanlık için oldukça zararlı olan "sonsuz kimyasalları" ayrıştırmanın basit ve ucuz bir yolunu buldular. Uzmanlar, yaptıkları keşifle insanlık tarihini hastalıklardan uzak tutabilirler.

Bugün giymekte olduğumuz kıyafetlerden tutun da kozmetik malzemelerine kadar hemen her üründe, perfloroalkil ve polifloroalkil maddeler (PFAS - sonsuz kimyasallar) bulunuyor. Çünkü PFAS'ler, su, yağ ve lekeye karşı direnç gösteriyorlar. Hal böyle olunca da şirketler, en az 5000 çeşidi olan bu kimyasallardan faydalanıyorlar. Ancak sonsuz kimyasallar, insan ve çevre sağlığı için büyük riskler teşkil ediyorlar.

Bilim insanları tarafından yapılan açıklamalara göre sonsuz kimyasallar, kanser başta olmak üzere pek çok hastalığı tetikliyorlar. Ayrıca bu kimyasal maddeler, doğada çok uzun süre kalıyorlar ve insan, böcek veya hayvan fark etmeden her canlıya bulaşıyorlar. Hatta yapılan araştırmalar, PFAS'lerin yağmur suyunda bile bulunduklarını gözler önüne serdi. Şimdiyse hem kendi sağlığımız hem de gezegenimiz için büyük önem arz eden bu kimyasallarla ilgili çok önemli bir gelişme yaşandı. Bilim insanları, sonsuz kimyasalları basitçe ve ucuza ayrıştırmanın bir yolunu buldular.

Bulunan yöntem şu an için kullanılabilir değil ama...

PFAS

Northwestern Üniversitesi bünyesinde çalışmalarını sürdüren bir grup bilim insanı, sonsuz kimyasalları ayrıştırabilmek için ucuz reaktifler, karbon molekülleri ve florür kullandılar. Bilgisayar ortamında gerçekleştirilen çalışma, yöntemin etkili olduğunu gözler önüne serdi. Bilim insanları, kullandıkları malzemelerle sonsuz kimyasalları hem büyük bir enerji kaynağına ihtiyaç duymadan hem de oldukça ucuza ayrıştırmayı başardılar. Sonsuz kimyasallarla ilgili yaygın inanış, bu maddelerin ayrıştırılması için büyük paralar dökülmesi gerektiği yönündeydi.

Ancak bilgisayar ortamında gerçekleştirilen çalışmanın gerçek hayata uyarlanması biraz zaman alacak. Uzmanlar, tekniğin kullanılması için hala yapılması gereken çalışmalar olduğunu söylüyorlar. Araştırmanın bir numaralı ismi Prof. William Dichtel tarafından yapılan açıklamalarda, "Bu çalışmadan çıkan en önemli şey, bu malzemelerin nasıl bozulduğuna dair temel bilgiyi sağlamış olmasıdır." ifadeleri kullanıldı. Profesöre göre yapılan çalışmalar derinleştirilerek, kullanılabilir hale getirilebilir.

Kaynak : https://www.sciencealert.com/scientists-think-theyve-found-a-shockingly-simple-way-to-degrade-forever-chemicals
12
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
12
2
0
0
0