Soyu Tükendiği Sanılan Ağaç Kraliçe’nin Bahçesindeymiş

5
1
1
0
0
İngiltere Kraliçesi Elizabeth’in bahçesinde bulunan 50 yıllık 2 ağacın dünyada sadece 2 tane kaldığı keşfedildi.

Normalde “soyu tükenen” kelime grubu genellikle hayvan ve bazı canlı türleri için kullanılır. Fakat bu sefer soyu tükendiği sanılan bir ağaç türü tekrar ortaya çıktı. İngiltere’nin Kraliçesi Elizabeth’in şatosunun bahçesinde bulunan Wentworth Elm adıyla bilinen Ulmus Wentworthii Pendula ağacı tekrar ortaya çıkmış oldu.

19. yüzyılda yaygın olan ancak günümüzde soyu tükenmiş olarak kabul edilen bu ağaç türünün Kraliçe’nin bahçesi gibi özel bakım yapılan bir bölgede bulunması bir hayli garip. Çünkü ağaçlar en az 50 yaşında ve şimdiye kadar bu tür olduğu fark edilememiş.

Bunulan bu iki ağaç, haliye dünyada bilinen ve son kalan iki ağacı temsil ediyor ve 30 metre civarında boya sahipler. Gariplik olarak ise şöyle bir açıklama var. Konu hakkında Edinburgh Kraliyet Botanik Bahçesi görevlisi Max Coleman “Bu ağaç türünün dünya üzerinden yok olması çok eskiye dayanıyor. Hatta eğer şu anda mevcut olan ağaçlar ile alakalı kitapları bile inceleseniz Wentworth Elm hakkında bir bilgi bulamazsınız” şeklinde durumu özetliyor.

Görünüşe göre 19. yy zamanlarında soyu tükenen bu ağaç, kitaplarda ve ansiklopedilerde yer almaması sebebiyle bu zamana kadar Wentworth Elm olduğu fark edilememiş. Normalde 1970’li yıllarda Dutch Elm Hastalığı olarak Batı Avrupa’da yayılan bu sıkıntı, 1980’lere gelindiğinte tüm Elm türü ağaçları yok etmişti. Bu sebeple dünya üzerinde hiç kalmadığı düşünülen bu türün aynı zamanda Kraliyet Botanik Bahçesi’nde sağlam kalması da özel bakım yapılmasından kaynaklanıyor olabilir.

1902 yılında Almanya’dan özel olarak getirilen bu ağaç türleri için bahçenin belgelerinde 1996 yılında tamamen yok olduklarına dair bilgi de bulunuyor. Yani 90’lı yılların sonunda botanik görevlisi olan kişi bu iki ağacı fark etmemiş bile. Sonuç olarak normalde yok olduğu düşünülen bu ağaç 50 yıldır varlığını sürdürürken botanik araştırmacıları için de önemli bir bulgu olarak kullanılabilecek.

5
1
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
5
1
1
0
0