Soyu Tükenmiş Canlıların Nasıl Göründüğünü Öğrenmek İçin Yeni Bir Yol Bulundu

20
2
2
1
0
Bilim insanları, antik çağlarda yaşamış ve bugün soyu tükenmiş olan hayvanların nasıl göründüğünü belirlemek için çalışmalar yapıyor. Yapılan yeni bir araştırma, soyu tükenen hayvanların nasıl göründüklerini kurgulama yöntemlerine dair yeni bir yaklaşım ortaya koymayı sağladı.

Tarih boyunca soyu tükenmiş olan pek çok canlı türü var. Bu canlılardan bir kısmının fosilleşmiş kalıntılarına da ulaşıldı. O fosillerden yola çıkarak bugün dinozorların neye benzediğine dair bir fikir edinebiliyoruz. 

İrlanda’da bulunan Cork Üniversitesi'nden (UCC) Valentina Rossi ve gözetmeni Dr. Maria McNamara, fosillerin incelenmesi konusunda bilinenleri değiştirecek bir keşfe imza attı. İkili, bu keşiflerini sürüngenlerde ve deniz yaşamında vücutta bol miktarda melanin bulunması üzerine kurguladı. 

Fosil organlarında melanin bulunduğu keşfedildi

fosil-ve-işlenmiş-hali

Araştırma ekibi, son teknoloji sinkrotron teknikleri kullanarak yapılan çalışmalarda fosillerin kimyasal yapısı incelendi. Bu incelemelere göre kuş, memeli, balık, sürüngen ve deniz canlısı fosillerinde daha önce keşfedilmemiş özellikler olduğu ortaya çıktı. 

Bu özellikler arasından en çok dikkat çeken ise melanin adlı maddenin her organda bulunması oldu. Normal şartlar altında yalnızca deride ve tüylerde aranan, renk vermekle yükümlü olduğu bilinen melanin aynı zamanda diğer organların da belirlenebilmesini sağlıyor. 

fosil-kurbağa

Araştırmacılar, yeni keşif sayesinde fosillerin yeniden ele alınabileceğini ve yapılarının belirlenebileceğini söylüyor. Araştırmacılar ayrıca bu keşif sayesinde melaninin en azından onlarca milyon yıldır canlıların vücudundaki metal dengesini sağlamakla yükümlü olduğunun da ortaya çıktığını söylüyor.

Araştırma, ABD ve Japonya'dan da kimyagerlerin katılımlarıyla tamamlandı. Sonuçlar Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlandı.

Kaynak : https://phys.org/news/2019-08-scientists-reconstruct-extinct-animals.html
20
2
2
1
0
Emoji İle Tepki Ver
20
2
2
1
0