Tarih boyunca soyu tükenmiş olan pek çok canlı türü var. Bu canlılardan bir kısmının fosilleşmiş kalıntılarına da ulaşıldı. O fosillerden yola çıkarak bugün dinozorların neye benzediğine dair bir fikir edinebiliyoruz.
İrlanda’da bulunan Cork Üniversitesi'nden (UCC) Valentina Rossi ve gözetmeni Dr. Maria McNamara, fosillerin incelenmesi konusunda bilinenleri değiştirecek bir keşfe imza attı. İkili, bu keşiflerini sürüngenlerde ve deniz yaşamında vücutta bol miktarda melanin bulunması üzerine kurguladı.
Fosil organlarında melanin bulunduğu keşfedildi
Araştırma ekibi, son teknoloji sinkrotron teknikleri kullanarak yapılan çalışmalarda fosillerin kimyasal yapısı incelendi. Bu incelemelere göre kuş, memeli, balık, sürüngen ve deniz canlısı fosillerinde daha önce keşfedilmemiş özellikler olduğu ortaya çıktı.
Bu özellikler arasından en çok dikkat çeken ise melanin adlı maddenin her organda bulunması oldu. Normal şartlar altında yalnızca deride ve tüylerde aranan, renk vermekle yükümlü olduğu bilinen melanin aynı zamanda diğer organların da belirlenebilmesini sağlıyor.
Araştırmacılar, yeni keşif sayesinde fosillerin yeniden ele alınabileceğini ve yapılarının belirlenebileceğini söylüyor. Araştırmacılar ayrıca bu keşif sayesinde melaninin en azından onlarca milyon yıldır canlıların vücudundaki metal dengesini sağlamakla yükümlü olduğunun da ortaya çıktığını söylüyor.
Araştırma, ABD ve Japonya'dan da kimyagerlerin katılımlarıyla tamamlandı. Sonuçlar Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlandı.