Samsung, Intel, Microsoft, Google ve Dahası... Teknoloji Devleri, 'Küresel Isınmaya Karşı' Ortaklık Kurdu

8
2
0
0
0
Yarı iletken dünyasının dev isimleri, "Yarı İletken İklim Konsorsiyumu" isimli bir topluluk kurdular. Bu topluluk, yarı iletken endüstrisinin küresel ısınma ile mücadele etmesini sağlayacak. Peki konsorsiyum üyeleri neler yapacak?

Küresel ısınma etkilerini net bir şekilde gördüğümüz şu günlerde, küresel ısınmanın etkilerini ortadan kaldırmak için yapılan çalışmaların da arttığına şahitlik ediyoruz. Bu bağlamda; küresel ısınma belasından kurtulmak için son bir hamle de yarı iletken sektöründen geldi. "Yarı İletken İklim Konsorsiyumu" isimli bir topluluk kuran teknoloji devleri, yarı iletken sektörünün karbon ayak izini düşürmeye çalışacak.

Yarı İletken İklim Konsorsiyumu'nun kurucuları arasında sektörü dev isimler var. Samsung, Intel, Microsoft, Google, AMD, Global Foundries, Micron, TSMC ve SK Hynix gibi dev markalar, Mısır'da gerçekleştirilen COP27 İklim Konferansı kapsamında bir araya geldi ve sektörün geleceğine ilişkin de dikkat çeken açıklamalarda bulundular.

"Gelecek nesillere sağlıklı bir gezegen bırakacağız"

Çip endüstrisi

Yarı İletken İklim Konsorsiyumu, elektronik ürünlerin imalatı, tasarımı ve tedarik zinciri için endüstri birliği SEMI iş birliğinde kuruldu. Hal böyle olunca konuyla ilgili açıklamalar yapan isim de SEMI'nin üst düzey yöneticilerinden Mousumi Bhat oldu. "Üyeler, endüstrinin iklim etkisini ve değer zinciri boyunca sürdürülebilir büyümeyi sağlamak için iş birliğine odaklanma ihtiyacını kabul ediyor." diyen Bhat, "Sürdürülebilirlik hedeflerini belirlemeyi ve gelecek nesiller için sağlıklı bir gezegen bırakmaya yardımcı olmayı dört gözle bekliyoruz." diyerek dikkat çeken bir çıkış yapmış oldu.

Peki bu konsorsiyum, ne yapacak da yaşanabilir bir Dünya bırakacak?

Yarı İletken İklim Konsorsiyumu'nun kısa vadede yapacağı ilk iş, yapılan iş birliği kapsamında öncelikler belirlemek olacak. Konsorsiyumdaki üyeler de bu öncelikler doğrultusunda çalışmalarını sürdürecekler. Mousumi Bhat tarafından yapılan açıklamalara baktığımızda ise öne çıkan vurgunun "yeşil alanlar" olduğunu görüyoruz. Bu bağlamda şirketler, yeni fabrikalarını yeni nesil ve karbon emisyonları konusunda temiz teknolojilerle donatacaklar. Mevcut fabrikalar ise elden geçirilecek. Aslına bakacak olursak bu noktada yapılan çalışmalar da yok değil. Örneğin İntel; ABD'nin Ohio eyaletindeki yeni fabrikasında yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrik kullanacak. Ayrıca üretimlerdeki atık miktarı da minimalize edilecek. İşte bu gibi çalışmalar, Yarı İletken İklim Konsorsiyumu üyeleri tüm şirketler tarafından yapılacak.

Kaynak : https://spectrum.ieee.org/semiconductor-fab
8
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
8
2
0
0
0