Türkiye’de Test Edilecek Aşılarla İlgili Endişelerin Devam Ettiğini Gösteren Anket Sonucu

25
6
3
1
0
Koronavirüs salgınında her geçen gün vaka sayıları artarken, dünyanın farklı noktalarında 150’den fazla aşı çalışması yürütülüyor. Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamalarına göre bu aşılardan üçünde Türkiye de test sürecine katılacak. Almanya’da geliştirilen aşı için 10 Eylül’de İstanbul’da başlayacak test aşamasına 1000 gönüllü vatandaşımız katılacak.

Koronavirüs salgınında her geçen gün vaka sayıları artarken, dünyanın farklı noktalarında 150’den fazla aşı çalışması yürütülüyor. Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamalarına göre bu aşılardan üçünde Türkiye de test sürecine katılacak. Almanya’da geliştirilen aşının, 10 Eylül’de İstanbul’da başlayacak test aşamasına 1000 gönüllü vatandaşımız katılacak

Türkiye’deki ilk Faz 3 koronavirüs aşı testi özelliğini taşıyacak testler, aslında uzun vadeli bir araştırma sürecinin son halkası. Söz konusu aşının kitleler üzerindeki etkisi henüz bilinmiyor. Faz 3 aşaması, bir aşının geniş insan gruplarında ne gibi sonuçlara yol açacağını takip etmek amacı ile yapılıyor. Bilinen şu ki insanlık aşı tarihinde bu testler yapılmaya başlandığı günden bu yana aşıların %42’si Faz 3 testinden geçemedi (The New York Times).

koronavirüs aşısı

Peki kitleler üzerindeki etkileri bilinmeyen bir aşı için gönüllü olur muydunuz? Telegram kanalımızda konuya ilişkin bir anket düzenledik, 5444 kişi katılım sağladı.

  • Evet: %24
  • Hayır: %60
  • Kararsızım: %16

Sağlık Bakanlığı, çalışmalarını önceden yaptığı için elbette vatandaşlara böyle bir soru yöneltmeyecek, ancak yöneltse bile -anket sonuçlarına göre- vatandaşların önemli bir kısmı gönüllü olmaktan çekiniyor. Kesin bir şekilde aşı testlerine gönüllü olmak isteyenlerin oranı da %24. Yani her 4 kişiden yaklaşık olarak 1’i doğrudan gönüllü olabileceğini söylüyor. Kararsız kalıp konuya temkinli yaklaşanların oranı ise %16. 

Düzenlediğimiz anketin bilimsel bir öngörü sağlamayacağı ya da vatandaşların görüşlerini etkilemeyeceği aşikar. Tıpkı daha önceki anketlerimizde olduğu gibi, var olan duruma ilişkin sizlerin görüşlerini aktarmak istedik. Sizler de resmi Telegram kanalımıza katılarak düzenlediğimiz anketlere katılabilirsiniz.

Türkiye’de pek çok üniversite ve laboratuvarda aşı çalışmaları devam ediyor. Ancak bu çalışmalara ilişkin hangi aşamaya gelindiği gibi bilgiler henüz kamuoyu ile paylaşılmadı. Ayrıca Türkiye, Rusya’nın Sputnik-V aşısı ile ABD’de geliştirilen bir başka aşı için Faz 3 aşamalarına katılacak. Ancak bu iki aşıya dair bir takvim açıklanmadı.

25
6
3
1
0
Emoji İle Tepki Ver
25
6
3
1
0