Uzayda Gaz Devlerinin Arasında Dünya Benzeri Gezegenler Olabilir mi?

10
8
2
0
0
Samanyolu Galaksisi'nde ve diğer gök adalarda binlerce farklı yıldız sistemi var. Bilim insanları bu binlerce sistemde Dünya benzeri bir başka gezegen keşfetmek için fazlasıyla istekliler.

Her ne kadar şu ana kadar yalnızca üzerinde yaşam olduğunu biliyor olsak da uzayın sonsuz boşluğu içinde yer alan binlerce, hatta milyonlarca gezegen bulunuyor. Bu gezegenlerin hepsini incelememiz ise şu anda sahip olduğumuz teknoloji ile mümkün değil.

Astronomlar da bu nedenle öncelikle Samanyolu Galaksisi içerisinde yer alan, elimizdeki imkanlarla gözlemleyebileceğimiz yıldız sistemlerine odaklanmış durumda. Yaşanabilir özelliklere sahip olan, sıvı halde su bulunma olasılığı bulunan gezegenlere özel bir ilgi gösteriliyor. 

Gaz devleri arasında yeni dünyalar

dış gezegen

Bilgisayarlarda yapılan simülasyonlara göre Dünya benzeri gezegenler, olmasını pek de beklemediğimiz bir yerde bulunuyor olabilir: Gaz devi gezegenlerin yörüngeleri arasında. Hatta bu durumun bir de örneğini vermek mümkün.

Yengeç takımyıldızı yönündeki 55 Cancri adlı sistem, gezegenimizden 41 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir ikili yıldız sistemi olarak biliniyor. Sistemin ana yıldızı merkezde yer alırken Güneş'ten biraz daha küçük ama demir gibi ağır metaller açısından daha zengin.

Sistemdeki diğer yıldız ise ana yıldızdan 1000 astronomik birimden daha uzaktaki bir kızıl cüce (1 Astronomik birim: Güneş ile Dünya arası mesafe, yaklaşık 150 milyon kilometre). Bu sistemde pek çok gezegen bulunuyor. Bunlardan bazıları Jüpiter kadar büyük. 

Göremediğimiz gezegenler Dünya'ya benziyor olabilir

dış gezegen

Aramızdaki mesafeyi ve açıyı göz önüne aldığımızda, ikili yıldız sisteminde yer alan daha küçük ve taşlık gezegenleri gözlemleyememiş olma ihtimalimiz azımasanamayacak kadar yüksek. Ayrıca şu anda gaz devlerini bulmak, taşlı küçük gezegenleri bulmaktan çok daha kolay oluyor. 

Bilim insanları, yaptıkları simülasyonlarda bu yıldız sisteminde yaşanabilir bölge olarak tespit ettikleri 4. ve 5. gaz devi arasında kalan kuşağı inceledi. Yaşanabilir bölgeler, suyun yüzeyde sıvı olarak bulunabileceği bölgelere verilen isim. Araştırmacılara göre bu bölgede, ihtimali %10 olsa da Dünya boyutlarında bir gezegen bulunması mümkün. 

Muhtemelen bizim yaşam süremizde orada bir gezegen varsa bile ziyaret edemeyeceğiz. Yine de gece gökyüzünde her biri Ay gibi parlayan birkaç gezegenin olduğu bir manzara oldukça harika bir görüntü oluştururdu. 

Kaynak : https://www.space.com/rocky-exoplanets-between-gas-giants
10
8
2
0
0
Emoji İle Tepki Ver
10
8
2
0
0