Yayınlanan Bir Kitaba Göre Apollo 11'in Komutanı Neil Armstrong Olmamalıydı

13
2
1
0
0
NASA’nın Apollo 11 görevi 50 yıl önce Ay’a başarılı bir iniş gerçekleştirdi. Ancak yeni yayınlanan bir kitaba göre Neil Armstrong ve Buzz Aldrin Ay’a inen ilk kişiler olmamalıydı.

Armstrong, 20 Temmuz 1969'da, NASA'nın Apollo 11 görevini yerine getirdi. Ay’a iniş yapan aracın merdivenden atlayarak dilimize “Benim için küçük, insanlık için büyük bir adım” olarak çevrilen sözlerle tarih yazdı. Sonrasında meslektaşı Buzz Aldrin ona katıldı ve ikili ABD bayrağını Ay’a saplayarak bir uzay yarışını sonlandırdı. Ancak “Shoot for the Moon” adlı kitabın yazarı Jim Donovan’a göre Ay’a ilk iniş yapması gereken astronot başkasıydı.

Gus Grissom

Kitapta bahsedilen isim Gus Grissom idi. Donovan’a göre Apollo 11’in komutanı bu kişi olmalıydı. Kitabında yer alan cümleler şu şekilde:

1969’un başlarında Ay’a iniş daha planlama aşamasındaydı. Ay Modülü henüz uzayda test edilmemişti. Ayrıca NASA’da Apollo 9 görevi iyi sonuç verdi diye Apollo 10’un Ay’a inişi yapmasını savunanlar vardı. Ne Bob Gilrush, ne Chris Kraft ne Deke Slayton; ajanstaki hiç kimse Ay’a iniş yapılacak görevi bilmiyordu.

Apollo 11

Eğer Gus Grissom hala hayatta olsaydı, herkes onun komutan olması gerektiği konusunda hemfikir olurdu. Ancak Grissom komutan olarak düşünülmedi. Deke’in Apollo 8’den Apollo 12’ye kadar seçtiği kişiler Mcdivitt, Borman, Stafford, Armstrong ve Conrad isimleriydi.”

Bu arada Gus Grissom’un kim olduğunu söyleyelim. Grissom, NASA’nın yedi kişiden oluşan ilk astronot ekibinde yer alan astronotlardan birisi. Aynı zamanda uzaya giden ikinci ABD’li astronot idi. Mercury ve Gemini görevlerinde yer aldı. Ancak 27 Ocak 1967’de Apollo 1’in uçuş öncesi testlerinde bir kaza sonucu ekibiyle kapsülde mahsur kalıp yanarak can verdi.

Neil Armstrong

Donovan, kitabında Apollo’nun başındaki isim Deke Slayton'ın haberi yeni Apollo ekibine nasıl verdiğini açıkladı.

Seçildiniz.’ — Deke’in Armstrong, Aldrin ve Collins’i 6 Haziran 1969 günü ofisine çağırdığında onlara söylediği şey buydu. Onlara, Temmuz ayında ilk Ay inişini yapması planlanan Apollo 11’in ekibini oluşturacaklarını söyledi. Aldrin ve Collins şaşırmıştı, en çokta Collins. Aldrin, Apollo 8 yedek ekibindeydi ve Slayton’ın seçim sürecini biliyordu. Yani kendisinin seçileceğini biraz tahmin edebiliyordu. Armstrong ise haftalar önce öğrenmişti.

Donovan, kitabında bazı astronotların Aldrin'e ne kadar acımasız lakaplar koyduklarından da bahsetti.

Küçük bir konuşma Buzz'a oldukça yabancıydı ve bu konuda hiç gelişmedi. Dostu olan astronotlar bile akşam yemeğinde ‘Dr. Rendezvous (Dr. Buluşma)”nın yanına oturmaktan korkuyordu. Çünkü sohbet genelde Aldrin’in favori konusu yörünge mekaniklerine evriliyordu. Bir keresinde bir astronotun karısına konuyla ilgili ders vermek için saatlerini harcadı.

Neil Armstrong Buzz Aldrin

Kitap, daha da kötü lakaplar olduğunu aktarmaya devam ediyor.

Bir arkadaş ondan ‘Aldrin her zaman ulaşabileceğiniz bir profesördür’ diye bahsetti. Bir gazete ona NASA’da çalışanların da kullandığı bir lakapla hitap etti — Mekanik Adam. Bir bilgisayar konuşabilseydi, Aldrin gibi sesi olurdu.

Eğer kitaptaki iddia gerçek olsaydı ve Gus Grissom Apollo 11 komutanı seçilseydi, görevin sonucunun değişip değişemeyeceğini hiçbir zaman bilemeyeceğiz. Ancak yaşananlar yaşandı, Gus Grissom Ay görevlerinin ilk aşamasında maalesef bir facia sonrası can verdi. Gus Grissom yalnızca ABD’nin kahramanı olmadı, tüm dünyadaki astronotlar açısından kahraman olarak anıldı.

Kaynak : https://www.express.co.uk/news/science/1161398/moon-landing-nasa-neil-armstrong-buzz-aldrin-first-step-gus-grissom-apollo-11-spt
13
2
1
0
0
Emoji İle Tepki Ver
13
2
1
0
0