YouTube Aracılığıyla Dolandırıcılık Yapan Adam 25.000 Dolar Ödemeyi Kabul Etti

22
2
0
0
0
Nebraska’da yaşayan bir adam, YouTube’ın telif hakkı ihlali sistemini dolandırıcılık yapmak için kullanarak, hatırı sayılır miktarda gelir elde etti. Kimliği tespit edilen adam, YouTube ile anlaşma sağlamak için 25.000 dolar ödemeyi kabul etti.

Nesbraska’da yaşayan Christopher Brady isimli bir adam, ABD’nin Dijital Binyıl Telif Hakkı Yasası(DMCA) kapsamında YouTube’un telif ödeme sistemini dolandırdı. İşlediği suçlar ortaya çıkan Brady, YouTube’a yapacağı ödemenin yanında “YouTube kullanıcıları tarafından yüklenen materyalin telif haklarımı ihlal ettiğini iddia ederek para kazandığı” için halktan özür dileyecek. 

Christopher Brady’nin Ağustos ayında görülen davasında, şahsın YouTube üzerindeki videolardan meşru bir hakkı olmadan talepte bulunması görüşüldü. Brady, bir dizi geri ödeme isteği ile en az üç tanınmış Minecraft videosunu hedeflediğini davada itiraf etti.

youtube telif hakkı

YouTube’un telif hakları kuralları gereğince üç defa telif ihlali yapan kanal, YouTube tarafından kapatılıyor ve bütün içerikleri siliniyor. YouTube’da önemli sayıda takipçisi olan kanallar için bu ciddi bir cezadır. Christopher Brady’de işte tam olarak bu kuraldan faydalandı. 

Christopher Brady, belli içerikler üzerinden kanalların telif ihlali yaptığı ile ilgili iki sahte telif ihlali isteğini YouTube’a bildirdi. Üçüncü bir şikayeti bildirmemek için kanal sahiplerinden bir seferinde 150 dolar, başka bir seferde 300 dolar talep etti. Brady, Bitcoin ile ödeme yaparlarsa indirim yapacaklarını da YouTube kanalı sahiplerine söyledi. Telif hakları ihlalinden faydalanmak isteyen adam, daha da ileri giderek kanal sahiplerinden birinin ev adresini edindi. 

youtube telif hakkı

YouTube’u dolandırmak isteyen adam, Ağustos ayında görülen davada düzinelerce sahte telif ihlali nedeniyle geri ödeme isteği gönderdiğini açıkladı. Christopher Brady, YouTube’ın mahkemeye sunduğundan daha fazla bildirimde bulunduğunu davada açıkladı. 

Christopher Brady’nin 25.000 dolar ödemeyi kabul etmesinin ardından açıklama yapan YouTube sözcüsü, “Bu çözüm, telif hakkı sistemimizi kötüye kullananların karşılaşacakları gerçek sonuçları gösteriyor. Sistemimizin kötüye kullanılmasını önlemek için çalışmalarımıza devam edeceğiz” dedi. 

Kaynak : https://arstechnica.com/tech-policy/2019/10/man-agrees-to-pay-25000-for-abusing-youtubes-takedown-system/
22
2
0
0
0
Emoji İle Tepki Ver
22
2
0
0
0