AKUT, Ahbap, AFAD Gibi Kurum ve Kuruluşlarda Nasıl Gönüllü Olunur?

8
3
1
1
0
Kahramanmaraş’ta yaşanan iki büyük deprem ve artçıları büyük bir yıkıma sebep oldu. Maalesef ki hala enkaz altında, kurtarılmayı bekleyen çok sayıda insan var.

AKUT, AFAD, Türk Kızılay, Ahbap ve gönüllülük esasına dayalı pek çok kurum ve kuruluş da var gücüyle deprem bölgelerindeki insanlara yardımcı olmak için çalışıyor. Birçoğumuz uzaktan da olsa desteğimizi göstermek maddi ve manevi yardımda bulunuyoruz.

Yardımcı olmak için bağışta bulunabilir, belediyeler aracılığıyla bölgedeki gereksinimleri gönderebilir ya da kan bağışında bulunabilirsiniz. Enkaz altında kalan kişilere bir el uzatmak, ihtiyaçlarının karşılandığı zincirin bir halkası olmak için ise gönüllülük esasına dayalı kurum ve kuruluşlara başvurabilirsiniz.

Peki nasıl gönüllü olunur?  

AKUT çatısı altında iki şekilde gönüllü olabilirsiniz: 

akut gönüllü olmak

  • Bunlardan ilki düzenli olarak toplanan, eğitimler alan, yılda bir yada iki kez spor testlerine katılan; uluslararası felaketlere müdahale eden, arama kurtarma çalışmalarına ve etkinliklere düzenli katılım gösteren Operasyonel Gönüllülük. 
  • Bir diğeri ise AKUT idaresi, eğitim ve dağıtım, farkındalık çalışmaları ve ihtiyaç duyulan finansman üretimiyle ilgili çalışmalar sürdüren Destekleyici Gönüllülük. Arama ve kurtarma çalışmalarına katılımda ise herhangi bir zorunluluk bulunmuyor. 

Arama Kurtarma Derneği’nde gönüllü olmak istiyorsanız bunun için izlemeniz gereken yol oldukça basit. Zira AKUT’un internet sitesi üzerinden başvuru formunu doldurmanız yeterli. Ancak Kahramanmaraş’ta yaşanan iki büyük deprem sonrası çok sayıda insan gönüllü olmak için başvuruda bulundu, bu sebeple AKUT yoğunluk nedeniyle geçici olarak deprem bölgelerinde gönüllü kabul edememektedir.  

AFAD gönüllüsü olmak için başvuru koşulları: 

kızılay gönüllü olma

  • AFAD Gönüllüsü olmaya istekli 15 yaşını doldurmuş ve T.C. vatandaşı olan herkes gönüllü olabilir. 
  • AFAD Gönüllüsü adaylarının eğitim ve çalışma programlarını aksatmayacak zaman opsiyonlarına sahip olması gereklidir. 
  • AFAD Gönüllülük eğitimlerine/ görevlerine katılacak olan AFAD Gönüllüsü adaylarının sağlık durumlarının alan çalışmalarına ve seyahate uygun olması gereklidir. 

Gerekli koşulları sağladığınız takdirde buraya tıklayarak e-Devlet bilgilerinizle giriş yapabilir ve başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.  

Türk Kızılay gönüllüsü olmak için: 

kızılay gönüllü

Kızılay çatısı altında gönüllü olarak insanlara yardımcı olabilmek için buraya tıklayarak başvuru formunu doldurabilirsiniz. 

Ahbap gönüllüsü olmak için:  

ahbap gönüllü

Ahbap Derneği’nde gönüllü olarak çalışmalara yardımcı olabilmek için buraya tıklayarak ‘Ahbap’ olabilirsiniz. 

Elbette hepimiz deprem bölgelerindeki insanlara bir şekilde yardımcı olmak istiyoruz ve bunun için de elimizden geleni yapıyoruz. Ancak bir kurum veya kuruluşta gönüllü olmak, arama kurtarma çalışmalarına katılmak istiyorsanız başvuru yapmadan önce iki kez düşünmenizde fayda var. Zira insanların en zor zamanında 'gönüllü' olarak çalışmak düşündüğünüz kadar kolay olmayabilir ve bu iş için uygun olmayabilirsiniz. 

Yukarıda saymış olduğumuz kurum ve kuruluşlara yoğunluktan dolayı erişim sorunları yaşanabiliyor. Hata alıyorsanız bir süre bekleyip yeniden deneyebilirsiniz. 

8
3
1
1
0
Emoji İle Tepki Ver
8
3
1
1
0