AliExpress’ten Alınan Ürünlerin Vergisi Nasıl Hesaplanır?

407
11
7
4
3
Uygun fiyatları ve geniş ürün yelpazesiyle dikkat çeken yurt dışı online satış sitesi AliExpress üzerinden yapılan alışverişler için bir süredir gümrük vergisi alınıyor. Sizin için AliExpress vergi hesaplama işlemi nasıl yapılır sorusunu yanıtladık ve merak edilenleri anlattık.

Çinli teknoloji devlerinden AliBaba’nın sahibi olduğu online alışveriş girişimi AliExpress internet sitesi yıllardır dünyada ve ülkemizde hizmet veriyor. Uygun fiyatları, farklı ürün yelpazesi ve düşük ürün bedellerinde uygulanan vergi muafiyeti sebebiyle ülkemizde popüler olan AliExpress üzerinden satın alınan ürünlerden 2019 yılından beri gümrük vergisi alınıyor.

AliExpress vergi hesaplama işlemi yapmadan bu siteden bir ürün alma konusunda pek çok kullanıcının endişesi var. Çünkü bu hesaplama işlemi yapmadan alınan bir ürün, eklenen gümrük vergisi ile astarı yüzünden pahalıya gelebiliyor. Sizin için AliExpress vergi hesaplama işlemi nasıl yapılır sorusunu yanıtladık ve vergi oranları ile ilgili merak edilen detayları anlattık.

AliExpress vergi hesaplama nasıl yapılır?

  • Adım #1: Alınan ürün bedeli 100 TL.
  • Adım #2: Çin ürünleri için gümrük vergisi %20 yani 20 TL.
  • Adım #3: Özel Tüketim Vergisi %20, ürün bedeli ve gümrük vergisinin %20’si yani 24 TL.
  • Adım #4: Gümrük Sunum Ücreti yani 8 TL.
  • Adım #5: Damga Vergisi yani 0,70 TL.
  • Adım #6: 100 + 20 + 24 + 8 + 0,70 = 152,70 TL.
  • Adım #7: Şu an için 100 liralık bir ürüne ödenecek vergi oranı 52,70 TL.
    • Bu hesaplama 1500 euro ve denk bedele sahip olan ürünler için geçerlidir, daha pahalı ürünler için aşağıdaki hesaplama yöntemin göz atın.

Kullanıcıların AliExpress vergi hesaplama işlemi yapmadan önce bilmesi gereken bazı rakamlar var. AliExpress’ten alınan ürünlerin pek çoğu Çin üzerinden geldiği için ürün bedeline %20 gümrük vergisi ekleniyor. Bu orana %20 Özel Tüketim Vergisi ekleniyor. Ardından, şu an için 8 TL olan Gümrük Sunum Ücreti ve şu an için 0,70 TL olan Damga Vergisi ekleniyor. 

Gümrük vergisi ya da Özel Tüketim Vergisi’ni en düşük oranda hesaplayacağınız bir alışverişte, örneğin 1 Euro değerinde bir üründe bile ürün bedelinden ayrı olarak ödeyeceğiniz tutar, Gümrük Sunum Ücreti ve Damga Vergisi nedeniyle, minimum 8,70 TL oluyor.

1500 Euro ve üzeri alışverişlerde bu hesaba bir de %18 oranında Katma Değer Vergisi ekleniyor. Ayrıca unutmayın, buradaki vergi oranları 30 kilogram ve altında bulunan ürünler için geçerli. Eğer satın aldığınız ürün 30 kilogramın üzerindeyse gümrük vergisi oranı %48 olarak hesaplanıyor. Bu standart bir durum olmadığı için yapacağımız hesaplama 30 kilogram ve altı ürünler için geçerli olacaktır.

AliExpress vergi hesaplama

1500 Euro üzeri ürünler için AliExpress vergi hesaplama:

  • Adım #1: Alınan ürün bedeli 15000 TL.
  • Adım #2: Çin ürünleri için gümrük vergisi %20 yani 3000 TL.
  • Adım #3: Özel Tüketim Vergisi %20, ürün bedeli ve gümrük vergisinin %20’si yani 3600 TL.
  • Adım #4: Katma Değer Vergisi %18; ürün bedeli, gümrük vergisi ve ÖTV’nin %18’i yani 3888 TL.
  • Adım #5: Gümrük Sunum Ücreti yani 8 TL.
  • Adım #6: Damga Vergisi yani 0,70 TL.
  • Adım #7: 15000 + 3000 + 3600 + 3888 + 8 + 0,70 = 25496,70 TL.
  • Adım #8: Şu an için 15000 liralık bir ürüne ödenecek vergi oranı 10496,70 TL.

AliExpress vergi hesaplama

AliExpress vergi hesaplama işlemindeki tüm vergi oranlarında “şu an için” ibaresini kullanmamızın nedeni, bu vergi oranlarının her yıl düzenli olarak ya da alınan farklı kararlar sonucu değişiyor olması. Çin’den gelen ürünler için alınan gümrük vergisi %20 ancak ürün Avrupa Birliği ülkelerinden biri üzerinden geliyorsa bu oran %18’e düşüyor. 

AliExpress ÖTV muaf ürünler hangileri?

AliExpress vergi hesaplama işlemi sırasında hesapladığımız Özel Tüketim Vergisi oranı standart ürünler için geçerli olarak %20 oranında belirlenmiştir, ancak bu durumunun bazı istisnaları var. Yurt dışından alınan bazı ürünler vergiden muafken, bazı ürünlerin ÖTV oranı artıyor.

Kitap, basılı yayın ve ham kürkler ÖTV’den muaf durumda. Elektrik akümülatörlerinin ÖTV oranı yalnızca %3. Projektörler, monitörler, video kayıt ve gösterme cihazları, DVD, ses kayıt ve dinleme cihazları gibi ürünlerin ÖTV oranı %7. Drone, hoparlör, kulaklık, mikrofon ve daha pek çok elektronik cihazın ÖTV oranı %20. %25 ÖTV alınan ürünler ise canlı hayvanlardan elde edilen kürkler ve taklit kürkler. 

AliExpress gümrüğe takılan ürünler:

AliExpress vergi hesaplama

AliExpress gümrük vergisi hesaplama işlemi öncesi kullanıcıların dikkat etmesi gereken önemli noktalardan biri de hangi ürünlerin gümrükten geçebileceğidir. Gümrükten geçecek ya da geçemeyecek ürünler kanunlarla belirlenmiştir ve bu belirlenmiş ürünler dışında olanların ülkeye girişi yapılmayacaktır.

AliExpress gümrüğe takılan ürünlerden bazıları; SIM kartlar, her türlü ilaç, farklı boyutlarda kumar makineleri, her türden canlı hayvan, tarihi eser değeri bulunan ürünler, patlayıcı özelliği bulunan maddeler, onaylı olmayan ya da tanınmayan kimyasal maddelerdir. 

Ürününüzün gümrüğe takılıp takılmadığını PTT Yurt Dışı Kargo Takip hizmeti üzerinden öğrenebilirsiniz. Eğer ürününüz Uluslararası Kargo İletim Merkezi’nde olması gerekenden daha uzun süre kaldıysa gümrüğe takılmış olma ihtimali yüksektir. Böyle bir durumda kullanıcı bilgilendirilir ve gerekli evraklar istenir. Eğer evraklar gönderilmez ve bir başvuru yapılmazsa en fazla 20 gün sonunda ürün geldiği yere gönderilir. 

Vergi oranları ne anlama geliyor?

AliExpress vergi hesaplama

Türkiye Cumhuriyeti’nde yurt dışından alınan ya da yurt dışına satılan tüm ürünler, belirli kanunlar çerçevesinde düzenlenmiş vergi oranlarına tabidir. Daha önce yüksek ürün bedelleri için düzenlenmiş olan vergi oranları 2016 yılından itibaren daha düşük ürün bedellerine de uygulanmaya başladı. 

75, 30 ve en sonra 22 Euro seviyesine indirilen vergisiz yurt dışı alışveriş tutarı 2019 yılında tamamen kaldırıldı ve tüm yurt dışı alışverişleri vergiye tabi tutuldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Konseyi 134. Genel Kurulu sonrası yayınlanan 1111 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kullanıcıların yurt dışından aldığı tüm ürünlerden gümrük vergisi, ÖTV ve diğer vergiler alınmaya başladı.

Bu vergi kararının nedeni olarak yurt içinde hizmet veren işletmelerin haksız rekabete maruz kalması, vergi ödenmediği için devlet kazancının olmadığı, yasal düzenleme dışında kaldığı için gelen ürünlerin denetlenememesi gibi pek çok neden açıklandı. 

Sizin için AliExpress vergi hesaplama işlemi nasıl yapılır sorusunu yanıtladık ve konu ile ilgili merak edilen detayları anlattık. Vergi oranları zaman içinde değişiklik gösterebileceği için hesaplama öncesi güncel oranları takip etmenizde yarar var. 

407
11
7
4
3
Emoji İle Tepki Ver
407
11
7
4
3