Ortalık Kızışacak: AMD, NVIDIA DLSS Rakibi Teknolojisi FSR'yi Yayınladı

121
11
6
2
1
NVIDIA’nın DLSS teknolojisinin ardından uzunca bir süre rakip bir teknoloji çıkarmasını beklediğimiz AMD, sonunda bunu gerçekleştirdi. Şirket, FidelityFX Super Resolution teknolojisini kullanıma sundu.

NVIDIA’nın DLSS (Derin Öğrenme Süper Örnekleme) teknolojisi, özellikle yapılan geliştirmelerin ardından fazlasıyla sevilen bir teknoloji oldu. Bu teknoloji sayesinde düşük çözünürlükle çalıştırılan oyunlar, yüksek çözünürlüklü bir şekilde ekranımıza yansıyor. Örneğin 1280 x 720’de çalıştırılan bir oyunu 1920 x 1080 çözünürlükte görebiliyoruz. Tüm bunlar, bir yapay zekâ sayesinde gerçekleşiyor.

Teknolojinin ilk sürümü Şubat 2019’da yayınlanmıştı. NVIDIA’nın bu teknolojisini gördükten sonra her bilgisayar kullanıcısı gözlerini AMD’ye çevirdi. AMD de NVIDIA’dan iki yılı aşkın bir süre sonra, şirket DLSS’in makine öğreniminden faydalanan 2.0 sürümünü yayınladıktan 3 ay sonra rakip teknolojisini kullanıma sundu: FidelityFX Super Resolution (FSR).

2,4 kat daha iyi performans:

fidelityfx

AMD’nin FidelityFX Super Resolution’u, şirket tarafından yapılan açıklamaya göre 4K çözünürlüğe kadar çözünürlük yükseltmesi yapabilecek. Performans konusunda da muhteşem bir artış sunulacak. Teknoloji sayesinde aynı oyun, teknoloji kullanılmayan, yani doğal 4K çözünürlüğe göre 2,4 kat daha hızlı bir şekilde çalıştırılabilecek.

Tıpkı DLSS’te olduğu gibi AMD de teknolojisinde farklı kullanım modları sunacak. Kullanıcılar, daha iyi bir görüntü kalitesi elde etmek için ‘Ultra’ ya da ‘Kalite’ gibi ayarlardan, ya da daha iyi performans elde etmek için ‘Performans’ gibi ayarlardan faydalanabilecekler. ‘Dengeli’ seçeneğiyse hem daha iyi performans sunacak, hem de kaliteyi performansa oranla olabildiğince en iyi seviyede tutacak.

FidelityFX Super Resolution’ı DLSS teknolojisinden ayıran en önemli noktalardan diğer ikisiyse teknolojinin açık kaynak kodlu olması ve makine öğreniminden faydalanmaması. İkinci önemli nokta birçoğumuzun aklında FSR’ın kalitesi açısından soru işaretleri uyandırıyor olsa da teknolojiyle yapılan testleri gördüğümüzde bu soru işaretlerinin giderileceğini biliyoruz.

Yalnızca AMD ekran kartları değil, NVIDIA ekran kartları da teknolojiyi kullanabilecek:

fidelityfx

DLSS ve FSR’ı birbirinden en ayıran en önemli noktaysa açıkçası tam da burası. AMD, teknolojinin yalnızca AMD ekran kartları tarafından değil, NVIDIA ekran kartları tarafından da destekleneceğini açıkladı. Desteklenen ekran kartlarının tamamıysa şu şekilde:

  • Radeon RX 5000
  • Radeon RX 6000
  • Radeon RX 500
  • Radeon RX 480/470/460
  • Radeon RX Vega
  • Radeon grafikli tüm AMD Ryzen İşlemcileri
  • GeForce GTX 1000
  • GeForce RTX 2000
  • GeForce RTX 3000

Hangi oyunlar destekleniyor?

fidelityfx

Açıkçası FSR’ın şu anda desteklediği oyun sayısının biraz hayal kırıklığı yarattığını söylememiz gerek. Yapılan açıklamaya göre şu anlık Godfall, Terminator: Resistance, Anno 1800, Evil Genius 2, Kingshunt, 22 Racing Series ve The Riftbreaker yer alıyor. Bu oyun yelpazesininse önümüzdeki aylarda genişleyeceğinden şüphemiz yok. Bu oyunlar arasında şimdiden açıklananlarsa Far Cry 6 ve Resident Evil: Village.

FSR’ı nasıl kullanabilirsiniz?

AMD’nin yeni teknolojisini kullanmak için bu bağlantıya tıklayarak ekran kartını seçmeniz ve yeni yayınlanan AMD Radeon 21.6.1 sürücüsünü indirmeniz yeterli. Ardından desteklenen oyunlarda teknolojiyi test edebilirsiniz.

Kaynak : https://www.techradar.com/news/amd-unleashes-fsr-to-take-on-nvidia-dlss-but-launch-titles-may-disappoint
121
11
6
2
1
Emoji İle Tepki Ver
121
11
6
2
1